Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Pálinka stoken, Hongarije is er trots op

palinkaketel2Zaterdag 16 oktober 2010 - Je zou door de ramp met de rode modder haast vergeten dat in Hongarije het gewone leven ook doorgaat. En pálinka stoken behoort tot dat gewone leven. Zeker nu met de nieuwe wet sinds afgelopen zomer die de regels voor stoken verruimt, veel gewone burgers thuis weer lekker veel pálinka kunnen stoken zonder dat er accijns over betaald moet worden. Alsof ze dat niet al deden voordat de wet werd aangenomen.

3375_kozepkepNiet alleen naar watersnood- of modderrampen worden regeringsvoorvoerders en staatssecretarissen gestuurd, op een persconferentie op een buitenlokatie bij het plaatsje Pórszombat, provincie Zala, waren eind september regeringswoordvoerder Anna Nagy en staatssecretaris voor plattelandsontwikkeling Zsolt V. Németh aanwezig. Dit om de 'eerste' net gestookte pálinka van 2010 te vieren. In de fruitboomgaard van Gulya Kovács in Medes-hegy vond de persconferentie plaats. Gyula Kovács, die oude fruitrassen probeert te redden en rond de 1000 bomen op zijn terrein heeft staan, waaronder 200 perenrassen, was tegen middernacht al begonnen met stoken. De volgende morgen stond er een tank gevuld met 70 liter pálinka met een alcoholpercentage van 51%, gemaakt van een in de regio veel vookomend perenras ('tűskéskörte' - 'stekelpeer'- 'Pyrus communis').

Al borrelend in de fruitboomgaard benadrukte staatssecretaris Németh: "De pálinka is een nationale drank, een onderdeel van onze nationale traditie en integraal deel van onze geschiedenis. Zoals de Fransen de cognac hebben, de Russen de wodka, de Schotten de whiskey, zo hebben de Hongaren de pálinka". "Noem het priesterbromolie, uit-de-nek-praat-olie, trek-niet-aan-me-water, daglampolie of slechte jenever, maar deze drank is meer dan alleen maar alcohol", aldus de staatssecretaris. Dat in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en in nog veel meer landen een soortgelijk stooksel gemaakt wordt, denk aan Kirschwasser, Eau-de-vie, Grappa, wel, dat vertellen we de Hongaren maar beter niet. De naam pálinka is echter wel degelijk een beschermde naam, erkend door de Europese Unie. Enkel in Hongarije gestookt vocht van 100% fruit uit Hongarije en gebotteld in Hongarije mag pálinka heten.

Regeringswoordvoerder Nagy Anna zei: "De wetswijziging maakt het mogelijk dat voor eigen gebruik 100 liter pálinka tot 43% of 50 liter tot 86% gestookt mag worden, uit eigen fruit of daarvoor aangekochte pulp. Wie die hoeveelheid waarop geen accijns wordt geheven overschrijdt, moet wel degelijk volgens de nieuwe wet accijns betalen". Op de vele kritiek die er kwam toen de wet gemaakt werd, zei ze: "Alcoholisme wordt veroorzaakt door uitzichtloosheid en een gebrek aan toekomstperspectief, vrije pálinkastook zal het overmatig drankgebruik echt niet stimuleren". Kijk, zo lusten we er nog wel eentje!

>>>> Tom de Smet
>>>> Bron: diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije