• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Cukorka: ambachtelijk Luilekkerland

potjescsk-klDonderdag 10 april 2014 - Vlak naast Hotel Astoria in Boedapest is een bijzonder winkeltje te vinden. Cukorka heet het, wat Hongaars is voor Snoepje. Eigenaar András Gerzsenyi verkoopt hier sinds ruim twee jaar ambachtelijk gemaakt snoepgoed. Daarnaast is Cukorka ook een snoepatelier. Het snoep wordt ter plekke gemaakt. Een portret van een bijzondere winkel in de binnenstad van Boedapest.

Snoep maken zit András Gerzsenyi in het bloed. Zijn voorouders maakten honderd jaar geleden al snoepgoed in de Hongaarse hoofdstad. Met de hand. András had het vak van zijn grootmoeder afgekeken. Een paar jaar geleden besloot hij het ambacht van suikermeester nieuw leven in te blazen. Hij opende zijn winkel op een toplocatie, daar waar veel toeristen komen. Het winkeltje is gemakkelijk te vinden. Vanaf de Múzeum Körút wordt aangegeven waar je moet zijn, op de binnenplaats van het Unger-huis, op nummer 7. De winkel is niet alleen een verkooppunt voor liefhebbers van zoet. Als je geluk hebt, kun je ook zien hoe het snoepgoed gemaakt wordt. Natuurlijk met de hand, en in bijzondere vormen en kleuren. Dit alles op basis van oude familierecepten.

Doordacht design
ckverkoopster-aEen andere, zeer bekende snoepwinkel in Boedapest is SugarShop. Toch zijn de twee zaken geen concurrent van elkaar. De laatste is meer een koffiesalon, waar snoep, maar ook gebak en ijs verkocht wordt. Wat Cukorka wel gemeen heeft met SugarShop is de uitstraling van de winkel. Bij beide winkels speelt het design een belangrijke rol. Zo valt bij Cukorka als eerste de oranje-rode muur op. Boven de toonbank en de werkruimte hangen gloeilampen aan wit-rode in elkaar gedraaide snoeren. Ook aan de verpakking en presentatie van het snoepgoed is veel aandacht besteed. De gesneden snoepjes worden bijvoorbeeld in kokertjes, zakjes en glazen potjes verkocht.

Deze snoepjes worden niet alleen in de binnenstad van Boedapest verkocht. Op Liszt Ferenc Airport vind je de lekkernijen bij Hungaricum Wine and Food. Ideaal als je op het laatste moment nog een speciaal kadootje wilt meenemen. Het snoepgoed is niet goedkoop, maar dan heb jewel  echt iets bijzonders in handen. Om je een idee te geven: een zakje van 25 gram gesneden snoepgoed kost 750 forint, zo'n 2,50 euro.

Bereidingswijze
aromasHet procédé van het snoepmaken is niet zo heel ingewikkeld. De basis is uiteraard kristalsuiker. In een enorme pan wordt een mengsel van suiker, glucosesiroop en water verhit tot 100 graden. De suikermassa wordt dan op een grote, stenen tafel gegoten. Het mengsel wordt in verschillende porties verdeeld. Dan worden de aroma's en kleurstoffen toegevoegd aan de afzondelijke massa's. Cukorka maakt spannende smaakcombinaties als chocolade-chili, lavendel-gin, citroen-mint en koffie-kokos. Zodra de gekleurde massa halfhard is, wordt er een dikke worstvorm van gemaakt. Daarna begint het satineren. De suikerworst wordt opgehangen aan een haak aan de muur en ondergaat vervolgens een speciale massage. In de suikermassa ontstaan kleine luchtbelletjes. Die zorgen ervoor dat de snoepjes later mooi glanzen. Hierna wordt de verschillende kleuren op elkaar gelegd. Dit is het moment waarop het patroon in het snoepgoed ontstaat. De massa wordt dan met de hand uitgerekt tot lange, dunne cilinders en in stukken van 1 meter lengte gesneden. Dit is heel hard werken. De verwarmde tafel zorgt ervoor dat de massa zacht en vormbaar blijft tot het snoepgoed zijn definitieve vorm heeft gekregen. Daarna worden er gesneden snoepjes en lollies met spiraalpatronen van gemaakt. Voor het maken van snoepkussentjes gebruiken ze een zware machine die deukjes aanbrengt in de lange suikercilinder. Daarna worden de kussentjes met de hand van elkaar losgesneden.

Meer weten?
Wil je weten hoe het snoepmaken er in het echt aan toegaat? Dat kan. Loop er eens binnen, misschien wordt het snoep net op dat moment gemaakt. Maar Cukorka heeft ook speciale arrangementen voor als je het niet aan het toeval wilt overlaten. Ze houden op afspraak presentaties, waarbij je kunt zien hoe de snoepjes gemaakt worden. Je kunt ook aan een workshop deelnemen. De winkel is te vinden op de Múzeum körút 7 in Boedapest. Hun website is op dit moment alleen in het Hongaars beschikbaar. Op Facebook vind je ze onder Cukorka Sweetfabric Budapest.

>>>> Tekst, foto's: Kati Bujdosó
     
wand1-a   kokertjes1Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije