• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Tokaj uit Slowakije, Europa vindt dat het mag

tkj-abMaandag 12 november 2012 - Aan de al jaren slepende strijd tussen Hongarije en Slowakije over het gebruik van de benaming Tokaj voor wijnen uit die regio, waarvan een klein deel in Slowakije ligt, lijkt door de beslissing van het Europees Gerechtshof een einde te zijn gekomen. Slowakije mag vervoegingen van de naam Tokaj gebruiken om de oorsprong van de wijnen aan te duiden.

Hongarije had een zaak tegen Slowakije aangespannen bij het Europese Hof omdat Slowakije de benamingen Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblasť (van/uit de wijnregio Tokaj) wil laten inschrijven in de E-bacchus database. E-bacchus is een Europese database waarin onder meer geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van wijnen worden vastgelegd. Het Europese Hof heeft Slowakije in het gelijk gesteld, en de benamingen komen in de database. De voorzitter van de Bestuursraad van de Tokaj Wijnregio heeft al laten weten hier geen genoegen mee te nemen en door te zullen gaan in de strijd om het Slowaakse gebruik van de naam Tokaj onmogelijk te maken.

Voor Hongarije is het alleenrecht vooral belangrijk vanwege de handelsbelangen. Wijn uit Tokaj is internationaal gezien een goed verkopend product, dus als Slowakije de naam ook mag gebruiken schaadt dat de Hongaarse handelsbelangen. Voor het verdrag van Trianon in 1920 behoorde het Slowaakse gedeelte tot Hongarije, en de in dat gebied liggende wijngaarden vielen toen nog onder de Tokaj wijnregio.

>>>> Meer over Hongaarse wijnen, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije

>>>> Redactie HV

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije