Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse pastoor skate de wereld rond

gordeszkas-pap-MTI-aWoensdag 1 september 2010 - Via het internet is pastoor Zoltán Lendvai uit het Hongaarse Rédics in nauwelijks twee weken tijd wereldberoemd geworden. Het fimpje op YouTube waarin hij op een skateboard al vrolijk pratende voor een groepje jongeren uit zijn parochie te zien is, werd van Brazilië tot Rusland en van Amerika tot China bekeken. Nieuwsagentschappen, kranten en televisiestations namen het filmpje snel over en nu doorkruist Pastoor Lendvai via het internet de hele wereld.

De in de provincie Zala liggende gemeente Rédics en in de omliggende gemeenten werkzame pastoor vertelde begin vorige week aan MTI (Hongaars Persbureau): "Ik zou nooit hebben kunnen denken dat ik zoveel bekendheid zou verwerven. De telefoon rinkelt onafgebroken, zoveel mensen bellen er uit Hongarije en uit het buitenland." Een cameraploeg uit Brazilië nam zelfs contact op via de ambassade, nadat hij eerder aan persbureau's Reuters en AFP een verklaring had gegeven.

6_o-gordeszkas-pap-MTI-nPastoor Lendvai vertelde dat hij niet op het skateboard staat om zichzelf te promoten. "Het hele gebeuren onstond vanuit een spelletje, het kwam op internet terecht en verder dacht ik er niet over na. Het begon me pas te dagen toen ik gebeld werd door kranten en televisiestations". Hij gelooft dat hij door spel de jongeren op straat in het hart raakt en zij daardoor ook dichterbij de kerkelijke leer kunnen komen. Hij voegde er aan toe: "er zijn hier nu jongeren en zelfs ook ouderen die in de afgelopen weken voor het eerst naar de kerk kwamen." In een interview met een landelijk Hongaars dagblad vertelde hij dat het belangrijk is om te spelen en te sporten. "Veel andere pastoren zijn dat met me eens en doen dat ook, samen sporten met kinderen en jongeren. Maar daarover is nou net geen videofilmpje gemaakt."

Volgens bekenden van Vader Zoltán was het slechts een kwestie van tijd dat hij landelijk bekend zou worden. "Hij was nog nooit een doorsnee pastoor. Niet alleen op het skateboard staat hij, ook voetbalt hij met de jongeren, gaat hij met ze ping-pongen, organiseert hij wedstrijden voor ze en hij schaamt zich niet van hen te leren."

Hoewel pastoor Lendvai met zijn bekendheid erg blij is, vindt hij het toch ook een grote verantwoordelijkheid om een 'beroemdheid' te zijn. Hij heeft inmiddels beleefd de vele verzoeken o min zijn nieuwe rol op te komen treden afgewezen, zijn priesterlijke roeping mag niet naar de achtergrond verdwijnen. Elk wonder duurt maar drie dagen, maar langer dan dat is het zijn wens om de gelovigen te dienen, volgens pastoor Lendvai.

>>>> YouTube:  A pap gördeszka-Pastoor op skateboard
>>>> Bron:  MTI, Népszabadság
>>>> Foto:  MTI

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije