• Home
  • Overigen
  • Onderwijs

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongarije in de greep van het geruite overhemd

12743902 1683870425188638 5180987575193702922 nDonderdag 18 januari 2016 - Al weken is het hommeles tussen de Hongaarse leerkrachten en de regering over de onderwijshervormingen waardoor het onderwijs sterk gecentraliseerd en ook zwaar verwaarloosd werd. De leerkachten zijn het nu zat. Tot een vruchtbaar overleg over hoe het nu verder moet komt het maar niet. Afgelopen zaterdag was er een grote demonstratie in Boedapest, waar ook andere vakverenigingen en organisaties zich bij aansloten.

De Hongaarse staatssecretaris voor onderwijs István Klinghammer liet zich er laatdunkend over uit: “We hebben leerkrachten nodig die slim zijn, die een hoogstaande moraal hebben en dat doorgeven aan de leerlingen. Daarom heb ik er de pest in als ik op televisie zie dat een groep ongeschoren leraren in geruite overhemden herrie aan het schoppen is.” Wel wel, dat zijn niet echt heel vriendelijke en opbouwende woorden. En daarom is er spontaan een ludiek protest op de sociale media losgebroken.

12729186 10153860210493467 5102297219377469681 nOp het internet zijn steeds meer foto's te vinden van groepen leerkrachten die met elkaar in geruit overhemd op de foto gaan en mensen passen hun portretfoto's op facebook aan door er een kleurig ruitje overheen te zetten. Voor de komende weken staan demonstraties en acties, in geruit overhemd, op stapel. Maandag 29 februari zijn het de ouders die massaal hun kinderen thuis gaan houden, uit solidariteit met de onderwijzers. En leerlingen gaan elkaar fotograferen, in geruit overhemd natuurlijk. Oja, en de ene na de andere foto van premier Viktor Orbán komt weer naar boven. Jaja, in geruit overhemd want die draagt hij nu eenmaal graag. Het is weer lachen in Hongarije, eindelijk!

>>>> TdS

Meer over onderwijsprotest, Runa Hellinga: Leraren in opstand

Hieronder: oproep leerlingenprotest Diákok a kockásingért

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije