• Home
  • Overigen
  • Onderwijs

Verplicht les over de Holocaust op Hongaarse universiteit

ppkepilisMaandag 1 juni 2015 - Vanaf september zijn studenten aan de Péter Pázmány Katholieke Universiteit in Hongarije (PPKE), met faculteiten in Boedapest en in Piliscsaba, verplicht om deel te nemen aan een cursus over de Holocaust, zo liet de rector van de universiteit Szabolcs Szuromi vorige week weten op een persconferentie. De cursus, die alle nieuwe studenten ongeacht hun studie moeten volgen, wordt opgezet door twee professoren van de Universiteit van Tel Aviv.

Volgens Szuromi wordt hiermee de lijn van het Vaticaan gevolgd. De cursus zou moeten bijdragen aan het tegengaan van antisemitisme. Op het congres van de Hongaarse katholieke bisschoppen vorig jaar is het initiatief voor de cursus ontstaan. In het Hongaarse onderwijs is er altijd weinig aandacht voor de Holocaust en de eigen rol van Hongarije daarin geweest. De nieuwe generaties moeten, aldus Szuromi, beter op de hoogte zijn van dit hoofstuk van de Hongaarse geschiedenis. Eerder werd al een cursus over het katholieke geloof verplicht gesteld waarin aandacht besteed wordt aan het Oude Testament en de joods-christelijke cultuur. Szuromi: 'De nieuwe cursus over de Holocaust staat dus niet op zichzelf, maar is een vervolg op de eerste om te laten zien dat het katholieke geloof en antisemitisme onverenigbaar zijn. 

Het is geen geheim dat veel jongeren in Hongarije aanhanger zijn van de extreemrechtse Jobbik partij. Onder die jongeren zijn juist veel studenten aan universiteiten, ook aan de PPKE, en aan hogescholen die openlijk over hun politieke voorkeur voor Jobbik spreken. De Jobbik, die zich graag voorstaat op een christelijke, liefst katholieke, samenleving in Hongarije is niet blij met het initiatief van de PPKE. De universiteit zou onder druk van Israël tot de invoering van deze verplichte cursus zijn gekomen, aldus Gergely Farkas, leider van de jeugdafdeling van Jobbik.

>>>> Bron: MTI, diverse media

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije