• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse homo-organisaties moeten aan de slag

melegd-klMaandag 16 april 2012 - De Gay Pride Parade in Boedapest kan op 7 juli aanstaande toch gehouden worden. Eerder had de hoofdstedelijke politie laten weten dat de Pride Parade niet door kon gaan in verband met de verkeersveiligheid, maar het Gerechtshof van Boedapest heeft eind vorige week de organisatie van de Pride in het gelijk gesteld.

melegdemoHet lijkt inmiddels een traditie te zijn. Elk jaar in maart of april komt de politie met hetzelfde bezwaar om de Pride te verbieden, en elk jaar wordt de Pride toch gehouden. Na wat druk van buitenlandse ambassades en maatschappelijke organisaties gaat de politie dan overstag. Dat was ook zo onder de vorige socialistische regering. Ze komt elk jaar met dit smoesje, maar de verkeersveiligheid kan op een zaterdagmiddag, als er amper verkeer is in de stad en de meeste winkels gesloten zijn, toch niet de echte reden zijn. Dat de veiligheid van de deelnemers aan de Pride sinds een aantal jaar in het geding komt, vanwege relschoppers en rechts-extreme tegendemonstranten die het geweld niet schuwen, vraagt om een grote inzet van politie en ME en dat is de echte reden om geen toestemming te geven. Het is te veel werk, en de macho politie ziet zichzelf ook niet graag als duur betaalde beschermer van het roze 'decadente' volk.

Hongaarse sharia

ma-jbDe samenwerkende organisaties, die onder meer de Pride organiseren, zijn in de laatste twee jaar wel professioneler gaan werken. Nog voordat er steun van buitenaf kwam om de Pride te kunnen laten doorgaan, hebben ze in de afgelopen weken veel persberichten naar binnen- en buitenlandse pers gestuurd en hebben ze snel de stap naar de rechter gezet. Tegelijkertijd werden ook persberichten over het wetsvoorstel van Ádám Mirkóczki (foto inzet) van de extreem-rechtse Jobbik partij verstuurd. Door dit wonderlijke wetsvoorstel van Mirkóczki (geboren 1978) zou de publieke moraal en de geestelijke gezondheid van jonge generaties beschermd moeten worden. Positieve berichtgeving over homosexualiteit, transsexualiteit en bisexualiteit et cetera moet uit de media verdwijnen, in het openbaar mogen homo's niet meer hand in hand lopen en maatschappelijke projecten op dit gebied moeten verboden worden, zo ook demonstraties en evenementen. Het wetsvoorstel gaat nog verder: er moeten hoge boetes komen op sexueel afwijkend gedrag en zelfs zware gevangenisstraffen. Op termijn moeten alle homokroegen en clubs gesloten worden. De partijleden van Jobbik houden niet van joden, maar een jaar geleden spraken ze wel vol lof over hun ethnische broeders in Islamitische landen in het Midden-Oosten en Voor-Aziё. Echte volbloed Hongaren zijn verwant aan die volkeren, vinden ze. Ze zijn daar blijkbaar ook in de leer gegaan om de regels van de sharia te bestuderen als je Mirkóczki zo hoort spreken.

Tolerantie levert geld op

Het is geen toeval dat Mirkóczki juist nu met dit voorstel komt. Het thema homosexualiteit en andere sexuele voorkeuren staat, in verband met de in juli te houden Pride en de een week daarvoor te houden EuroGames (Europese Gay Games) flink in de schijnwerpers. Het lijkt er dus op dat de Jobbik, nu ze met hun geschreeuw tegen joden en zigeuners niet nog meer aanhang kunnen verwerven en blijkt dat de regeringspartij Fidesz geenzins anti-joods of anti-zigeuner is, een nieuwe groep gaat demoniseren om hun aanhang te vergroten. Het lijkt een beetje op hoe de PVV in Nederland de Oost-Europeanen als nieuw zwart schaap neer heeft gezet om hun positie te te kunnen behouden nu het schelden op moslims niet meer voldoende is. Inmiddels heeft Gergély Gulyás van de Fidesz, en hoofd van de parlementaire commissie mensenrechten, al laten weten dat het wetsvoorstel van Mirkóczki niet strookt met de grondwet en een belachelijke provocatie is. Maar helaas heeft burgemeester Tarlós zich nog niet uitgesproken tegen het wetsvoorstel, een paar maanden geleden liet hij in de pers weten niet blij te zijn met de EuroGames in zijn stad, van hem hoeven de homo-organisaties nu dus geen bijval te verwachten. Terwijl een tolerant beleid een hoofstad juist zo goed kan doen. 'The Gay Capital of Central-Europe' hoeft het heus niet te worden, maar als Tarlós eens zou praten met burgemeesters van andere Europese hoofsteden zal hij begrijpen dat tolerantie en veelzijdigheid, behalve dat het een prettige samenleving oplevert, ook de economie van zijn stad zal kunnen stimuleren.

Emancipatie kan niet enkel via een Pride

buprrozDe gezamenlijke homo-organisaties moeten in ieder geval hard aan het werk, hun eigen belangen en onderlinge kinnesinne moeten van tafel en aan de grootste klus moeten ze nog beginnen. Op samenwerking met NGO's, Amnesty International, het Helsinki Commitée en de steun van ambassades van onder meer de VS, Nederland en andere westerse landen na, is er weinig samenwerking met Hongaarse politieke partijen. Geen enkele Hongaarse partij, ook de Groen-liberale LMP niet, heeft een homo-emancipatie beleid. Begin jaren tachtig onstonden die in Nederland, bij de VVD, de PvdA, de PSP (later GroenLinks) en D66, en die hebben samen met de organisaties ervoor gezorgd dat er veel ten goede is veranderd. En ja, ook omdat Nederlanders het begrip tolerantie op pragmatische wijze bekijken, het stimuleert namelijk de economie. Zelfs het CDA doet niet meer moeilijk over homosexualiteit in hun eigen gelederen, en ze staan ook maar wat graag op een bootje tijdens de Gay Canal Parade in Amsterdam. Die parade werd in 1996 doelbewust opgezet door de horeca en de gemeente Amsterdam.

In Hongarije zouden de politieke partijen, juist nu, ook aan de slag moeten. En de Hongaarse homo-organisaties moeten doelgericht 'infiltreren' in de politiek. Zij kiezen tot nu toe liever de 'veilige' mensenrechten-zijlijn, maar huiveren om zich in de politiek te mengen. Op zich is dat binnen de Hongaarse context wel te begrijpen, maar als er echt iets moet veranderen in Hongarije zullen zij hun strategie op de lange termijn deels toch via de politiek moeten voeren met als eerste doel voorlichting in het onderwijs. De uitspraak van de rechtbank dat de Pride door kan gaan is slechts een kleine overwinning. Een nieuwe aanklacht tegen de hoofdstedelijke politie, omdat zij de gelijke rechten van de mens schenden, is in voorbereiding. Bij de Jobbik zullen ze geen steun vinden, misschien met moeite bij een paar leden van de Fidesz, de KDNP laten we helemaal buiten beschouwing, maar bij de drie partijen LMP, MSZP en DK moet er nu toch wel eindelijks iets in gang te zetten zijn. Een Pride achter metalen hekken onder bescherming van de militaire politie is niet echt productief, al lopen er solidair wat leden van de oppositie mee. De strijd voor emancipatie en acceptatie zal op alle fronten tegelijk gevoerd moeten worden. Europa, help ze eens een handje!

 

>>>>  Tom de Smet

 

..

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije