• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Iván Fischer: ’Budapest Pride is het feest van de moed’

bp lhid klMaandag 13 juli 2015 - Hoewel ze in de middag op de staatstelevisie slechts kort en enigzins minachtend berichtten over de Budapest Pride die zaterdag 11 juli in de Hongaarse hoofdstad werd gehouden, er zouden bijvoorbeeld maar een paar honderd deelnemers zijn die vooral wilden provoceren, lieten de verslaggevers zich op de website van het nieuwsprogramma Hírado zich later wat positiever en genuanceerder uit.

bp nlambEen van de redenen waarom gedurende de hele demonstratie tot in de avond op hun site verslag werd gedaan was de enorme opkomst. Bijna twintigduizend deelnemers trokken vanaf de Opera aan de Andrássy út over de Kettingbrug richting Tabán voor de eindmanifestatie. Maar een andere zeer bepalende factor voor deze mediaandacht was het feit dat de wereldberoemde Hongaarse dirigent Iván Fischer de openingsspeech hield. Als zo’n prominente Hongaar zijn gezicht verbindt aan de Pride is dat in Hongarije groot nieuws. In de kop boven het artikel op Hírado.hu wordt hij zelfs geciteerd: ’Fischer noemt de Pride het Feest van de Moed’. Fischer: ’De wereld is niet zwart-wit, maar gekleurd. Ik zou in zo een wereld willen leven, waarin de maatschappij accepteert dat een volwassene kiest om met iemand van hetzelfde geslacht te leven. We vieren vandaag op deze feestelijke dag ook dat de mens voor zichzelf mag kiezen.’

Dit jaar werd een andere route door de stad gevolgd, maar ook deze was weer voorzien van stalen hekken en politiecordons. Sinds 2007 wordt de Pride zwaar beveiligd tegen agressie van rechtstextreme demonstranten. Ook dit jaar waren er zulke groepen langs de route aanwezig, maar volgens de organisatie vonden er geen noemenswaardige incidenten plaats. De Budapest Pride werd voor de twintigste keer gehouden en is de oudste van Midden- en Oost-Europa. Dit jaar stond de Pride ook in het teken van de solidariteit met de vluchtelingen en immigranten die Hongarije binnenkomen. Eerder deze maand brachten vijfentwintig ambassades een gemeenschappelijke verklaring uit om de Pride te ondersteunen.

>>>> Bron: MTI, Budapest Pride, Hírado.hu

>>>> Foto rechts: Facebook Nederlandse ambassade Boedapest

>>>> Foto boven: Facebook Budapest Pride


En een leuk filmpje op youtube, duizenden vrolijke mensen trekken over de Kettingbrug
Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije