Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Geen Gay Pride March in Boedapest

gay-1Dinsdag 15 februari 2011 - De organisatie van de Hongaarse Gay Pride March krijgt van de politie geen vergunning om op 18 juni 2011 een demonstratie te houden in Boedapest, aldus een verklaring van de organisatie 'Szivárvány Misszió Alapítvány'. Vorige herfst was daarvoor wel al een vergunning afgegeven, maar die is nu ingetrokken.

Als reden heeft het hoofdbureau van politie opgegeven dat de demonstratie, die al gepland is en ook grotendeels voorbereid, het verkeer zal hinderen. De organisatie had een vergunning gekregen om de demonstratie ook via de Alkotmány utca te voeren, richting Parlementsgebouw. Om in het kader van het Hongaarse voorzitterschap van de EU met de demonstratie aandacht te vragen voor persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en de regeringsplannen voor de omstreden nieuwe grondwet, is door de organisatie een vergunning aangevraagd om op het plein voor het parlementsgebouw te kunnen eindigen met de eindmanifestatie. In plaats van dat daarvoor geen vergunning werd verleend is nu zelfs de al eerder verstrekte vergunning ook ingetrokken.

Op dit moment zijn de organisatoren van de Pride, de verschillende homo-organisaties en Amnesty International en TASZ (Organisatie voor Persvrijheid) zich aan het voorbereiden om naar de rechter te stappen. De condities waaronder de eerder verstrekte vergunning was afgegeven, met betrekking tot demonstraties en manifestaties, stammen volgens oppositiepartij LMP uit de tijd van de vorige regering, maar die zijn nog wel degelijk rechtsgeldig. Het vermoeden wordt dan ook uitgesproken dat de politie een politieke keuze heeft gemaakt.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije