Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse staatscontrole bij NGO's treft ook Budapest Pride

programfuzet2014-klDonderdag 26 juni 2014 - Komende zaterdag start in Boedapest de Budapest Pride. Het wordt een week vol evenementen en culturele activiteiten voor de LGBT gemeenschap en iedereen die hen steunt, met op zaterdag 5 juli de grote Gay Pride Parade door de stad. Ook de Szivárvány Misszió Alapítvány (Stichting Regenboog Missie) die de zakelijke kanten van de Pride coördineert, is vorige week ten prooi gevallen aan de controlezucht van de Hongaarse regering bij NGO's en burgerorganisaties die subsidie van Noorwegen hebben gekregen.

Een deel van de NGO's weigert nu om hun administratie af te staan aan het KEHI, dat is het Nationaal Controle Bureau dat door János Lázár, de rechterhand van premier Viktor Orbán, is ingezet om te controleren op Noorse inmenging in de samenleving en de Hongaarse politiek (LMP Partij). De aanleiding kort en zwart-wit geformuleerd: Noorwegen stopt met subsidies aan Hongarije omdat de Noren het niet eens zijn met de nieuwe Hongaarse wijze van verdelen van die subsdies en het toezicht daarop sinds begin dit jaar. Lázár wil nu aantonen dat Noorwegen doelbewust subsidies heeft gegeven aan organisaties die anti-regeringsgezind zouden zijn. (zie ook: Aanval op kritische NGO's gaat door, 23 juni 2014)

De organisatoren van de Budapest Pride, nu druk bezig om alles voor komende week op de rit te krijgen, heeft in 2013 voor hun project 'Coming Out Day' steun gekregen van Noorwegen. Zowel voor dat project als voor alle andere activiteiten kregen ze geen subsidie van de Hongaarse overheid, en zoals ze zelf in hun persbericht van 25 juni aangeven 'we vragen daar ook niet om'. De staat heeft dus niets te zoeken in hun boeken en in die van Stichting Regenboog. Maar het KEHI wil alles wat met dat project te maken heeft, alle afgesloten contracten, rekeningen en zelfs interne mails en verslagen van besprekingen zien. De organisatie heeft alle stukken met betrekking tot het project, ruim 450 pagina's, niet overhandigd aan het KEHI, maar in plaats daarvan openbaar gemaakt en voor iedereen leesbaar op internet gezet.

De organisatie is des te bozer omdat op de website van het KEHI, onderdeel van de website van de regering, een nogal vreemd berichtje staat. Een korte inleidende tekst met satirisch bedoelde quotes uit een achtergrondreportage van Hír TV op 13 juni is zonder uitleg of er afstand van te nemen letterlijk overgenomen. 'Het Noorse monster valt uit elkaar. De draden leiden naar linksliberalisme. Met subsidies veroveren de Vikingen ons. Het draait allemaal om de kritische LMP-partij en om de homolobby.' De overheid, ondanks dat het niet haar eigen woorden zijn, lijkt die quotes dus van harte te onderschrijven. Een link naar de bron, de reportage op de site van Hír TV, staat er wel onder vermeld.

In het persbericht van de Budapest Pride wordt iedereen die solidair is met de LGBT gemeenschap en tegen de totalitaire inmenging in onafhankelijke burgerorganisaties, opgeroepen om mee te doen met de Gay Pride Parade op 5 juli. Het volledige programma voor de Budapest Pride, vanaf pagina 18 Engelstalige info, is te bekijken als PDF

>>>> Redactie HVFacebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije