• Home

Orbán: 'Eenheid en samenwerking brachten ons de overwinning'

mverk-klMaandag 13 oktober 2014 - De Fidesz heeft voor de derde keer dit jaar, met eerst de landelijke, daarna de Europese en op zondag 12 oktober de locale verkiezingen, wederom overduidelijk gewonnen. Premier Viktor Orbán was 's avonds op de verkiezingsbijeenkomst in Boedapest dan ook zeer blij met de grote meerderheid aan stemmen, hij heeft nu overal zijn vinger in de pap. Alle 19 provinciebesturen hebben een Fidesz meerderheid en van de 23 grootste steden, die min of meer als zelfstandige provincie functioneren, heeft Fidesz er 20 in kunnen nemen.

Ook in de hoofstad Boedapest won Fidesz. Van de 23 stadsdistricten krijgen er 17 een Fidesz burgemeester. István Tarlós, zogenaamd onafhankelijk, maar uitkomend voor de coalitie Fidesz-KDNP, wordt weer burgemeester van heel Boedapest. Hij kreeg bijna 50% van de stemmen tegen 36% voor zijn tegenkandidaat Lajos Bokros. In de gemeenteraad van de hele stad heeft Fidesz nu 20 zetels, de linkse oppositiepartijen hebben er bij elkaar opgeteld 9, de LMP heeft 1 en de extreemrechtse Jobbik ook 1 zetel. In Boedapest deed de Jobbik het dus slecht, maar in de meeste kleinere steden en dorpen is die na de Fidesz de tweede grootste partij geworden. In 13 gemeenten komen er Jobbik burgemeesters, dat is 10 meer dan in 2010. Hoewel de linkse oppositie in Boedapest nog vijf districten wist te bemachtigen, twee meer dan vier jaar geleden, is er in alle regio's in Hongarije voor de partijen als DK, MSZP en Együtt-PM geen sprake van een echte come-back. 

De totale stand aan zetels in provinciebesturen is 235 voor Fidesz, 81 voor Jobbik en 69 voor de linkse oppositiepartijen. De opkomst voor deze verkiezingen was met 43% nog lager dan vier jaar geleden, toen gingen er iets meer dan 46% van de kiesgerechtigden naar de stembus.

>>>> Bron: MTI en andere Hongaarse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije