• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Budapest Pride, feest met grauwe randjes

gaylogoVrijdag 10 juni 2011 - De voorbereidingen voor de Budapest Pride en de op 18 juni te houden Gay Pride March in Boedapest zijn in volle gang. Met jaren van agressie tegen de deelnemers van de optocht in het achterhoofd, moeten er extra maatregelen worden getroffen om deze veilig te laten verlopen.

 

Nu de Pride in het Slowaakse Bratislava op 4 juni, de tweede sinds 2010, goed is gegaan en waar volgens woordvoerders politie en organisatie ook goed hebben kunnen samenwerken, is het afwachten of die in Boedapest een beetje gaat lukken. In Bratislava werden de blije homo's en lesbo's van de boze extreem-hetero's gescheiden door dranghekken, net zoals in Boedapest al een paar jaar gebruikelijk is. In de Slowaakse hoofdstad is een groepje extreem-rechtste jongeren opgepakt voor verhoor en wat mensen moesten op afstand worden gehouden. Er vond geen geweld plaats. De burgemeester van Bratislava heeft gezegd dat de stad zichzelf een open stad kan noemen waar ook de LGBT gemeenschap welkom is.

Dat moeten we van de burgemeester van Boedapest nog maar zien, dat hij zo een uitspraak doet. Het zou hoop geven in deze niet al te blije tijden. Want hoewel er echt wel een aantal dingen ten goede zijn veranderd in Hongarije voor de LGBT gemeenschap, mede door het internationale bedrijfsleven dat niet zo moeilijk doet over welke partnervoorkeur je hebt, in de politiek, bij de overheid en in de maatschappij is er nog veel te bevechten.

gayeuropeVolgens een onderzoek van de ELTE universiteit zou namelijk tweederde van de Hongaren het niet accepteren als iemand binnen de familie of naaste vriendenkring homo is. Uit een ander onderzoek, van de CEU (Central University Europe), stijgt de homofobie. Het blijkt dat terwijl in 1982 (!) 90% van de ondervraagden vond dat je homosexualiteit niet mag veroordelen, in 2008 nog maar 50% datzelfde vond. Uit een onderzoek door ILGA-Europe dat half mei bekend werd gemaakt, blijkt Hongarije gezakt te zijn in de lijst van landen waar het in Europa door de beugel kan. Hoewel Cyprus helemaal onderaan eindigt, komt Hongarije samen met een paar andere Midden- en Oost-Europese landen er niet goed uit. Rusland, Wit-Rusland en Oekraїne komen zelfs in het rood. Eén troost, Nederland staat lager dan Spanje. Wie had dat kunnen denken van een toch zo een zwaar katholiek land. Overigens is het in Zwitserland en Tsjechiё ook huilen met de pet op, die landen staan lager dan Hongarije. Waarom? Bergmensen en notoire bierdrinkers hebben het er blijkbaar niet zo op.

In ieder geval gaat de Budapest Pride van start op 11 juni met wederom heel veel films, de Pride is onstaan uit het allereerste gay filmfestival in het voormalige Oostblok in 1993. Daarnaast zijn er ook veel debatten, een conferentie over LGBT en het bedrijfsleven. en natuurlijk de Pride March op 18 juni. De laatste jaren zijn, om de organisatie en de deelnemers een hart onder de riem te steken, daarvoor gezamenlijke verklaringen van tientallen ambassades uitgezonden. Dit jaar deden veel ambassades dat ook in Bratislava. En zelfs de Hongaarse ambassadeur ter plaatse heeft die verklaring ondertekend. Schijnt dan toch de zon achter de wolken?

>>>> Namens de gehele liberale fractie in het Europese Parlement zal Sophie in 't Veld een speech houden tijdens de Pride op 18 juni om hun steun te betuigen.  

>>>> Budapest Pride 2011

Ook is er een Engelstalige workshop over het homobeleid van Hongarije.

>>>>  Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije