• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Roma in Hongarije, een aantal cijfers

Dinsdag 7 juni 2011 - Terwijl in de Gödör Klub in het centrum van Boedapest deze week het bruisende Roma festival Athe Sam los is gebarsten, met muziek, dans en andere kunstvormen, staat de gewone Roma bevolking in Hongarije niet te dansen. Uit een landelijk onderzoek komen treurige cijfers naar buiten.

Uit dit onderzoek, dat werd gehouden door het Landelijk Beleidsinstituut voor Gezin en Sociale Zaken blijkt dat de meeste Roma huishoudens, 55%, geen enkele kostwinner hebben. Ook de levensverwachting bij geboorte van Roma kinderen is veel lager dan het landelijk gemiddelde.

In Hongarije wonen rond de 750.000 Roma, het grootste deel daarvan woont in het noorden, noordoosten en het zuidwesten van Hongarije. In gemeenten onder de 5000 bewoners leven Roma en niet-Roma het meest vreedzaam naast elkaar, hoe groter de gemeente worden des te meer spanningen er tussen de twee groepen zijn.

Vooral in het noordoosten is de gezondheid van Roma uitermate slecht. Daar is ook de meeste werkloosheid, in sommige dorpen tot soms 100%.

Van de Roma jeugd blijkt slechts 5% de middelbare school af te maken, slechts 1% gaat studeren. Van de zestienjarigen heeft 17% niet eens geheel de lagere school doorlopen.

In de maand mei werd door het Europese Parlement de EU Roma Framework Strategy aangenomen, in diezelfde week ondertekende ook de Hongaarse regering een overeenkomst met de Hongaarse Nationale Romaraad. Lees meer over de EU persconferentie in: Roma integration is a common interest

>>>> Bron:  diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije