• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

'Hongaarse zigeuners, verhalen van overlevers', expositie Jutka Rona in Brussel

JK007-kl-aDinsdag 4 november 2014 - Eerst was er haar indrukwekkende boek, dat uitkwam in 2010 in Nederland en daarna ook in Hongarije (zowel Engelstalig als Hongaarstalig) werd uitgegeven. Van daaruit ontwikkelde zich de foto-expositie die eerder al in het Tsjechische Brno en ook in Boedapest te zien was. De Nederlandse in 1934 in Boedapest geboren fotografe Jutka Rona maakte met haar fotoboek 'Hongaarse zigeuners, verhalen van overlevers' een tijdsdocument over de Hongaarse Roma en hun overleving van de Holocaust. Het werd een boek dat nu vier jaar later nog steeds ontroert en tot nadenken stemt.

Geschokt door wat Jutka Rona in 2006 aan materiaal zag tijdens een bezoek aan het Holocaust Memorial Center in Boedapest over de Porrajmos (Roma Holocaust) besloot zij de herinneringen van de overlevenden - voordat ze echt verdwenen zijn - in een boek, beter gezegd 'mensenboek' vast te leggen. Jutka wilde dit boek in eerste instantie in het Hongaars voor Hongaren maken, maar uiteindelijk bleek de Nederlandse uitgever Bas Lubberhuizen eerder geїnteresseerd te zijn het uit te geven. De Hongaarse uitgeverij Napvilág Kiadó volgde een jaar later met de tweetalige versie.

De door Rona gefotografeerde personen doen in de opgetekende gesprekken verslag van de tragische gebeurtenissen in de verschillende kampen en van hun leven in het naoorlogse Hongarije. De indringende, rake portretten tonen de sterke overlevingskracht en vitaliteit van de Hongaarse zigeuners. De komende expositie, met een groot deel van de voor het boek gemaakte foto's, is in Brussel helaas maar van korte duur (van 20 november tot 5 december), die in Boedapest begin dit jaar was twee maanden in de Mai Mano Galéria te bekijken. Maar als u de kans krijgt om in Brussel langs te gaan, ga kijken! Deze expositie wordt georganiseerd in het kader van de herdenking van de Roma Holocaust in Hongarije. Op 27 november kunt u er ook de film Porrajmos van regisseur Ágota Varga gaan bekijken. Zie: Remembering the Roma Holocaust: Filmnight: Ágota Varga - Porrajmos

Op donderdagavond 20 november om 19.00 uur wordt de tentoonstelling, in het bijzijn van Jutka Rona, officieel geopend. Cimbalist József Csurkuly en klarinetist Vilmos Seres zullen die avond zowel traditionele zigeunermuziek als gypsy-jazz spelen. Iedereen is welkom.

>>>> Locatie:  Balassi Instituut, Treurenberg 10, 1000 Brussel
>>>> Datum:  20 november - 5 december
>>>> Open:  Maandag t/m donderdag 10.00 -17.00 Vrijdag 10.00 tot 14.00 
>>>> Toegang:  Gratis
   
Magyar cigányok, Túlélők vallanak
Napvilág Kiadó Budapest
ISBN: 978-963-338-068-8


Hongaarse zigeuners, verhalen van overlevers
Uitgeverij Bas Lubberhuizen
ISBN 9789059372412

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije