Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Werkverschaffing een weldaad voor de Roma

Vrijdag 10 oktober 2014 - 'De werkverschaffing in Hongarije, vier jaar geleden door de regering opgezet, is de grootste weldaad voor de Roma bevolking', aldus premier Viktor Orbán op een persbijeenkomst in Boedapest samen met Flórián Farkas die voorzitter is van het Landelijke Roma Zelfsbestuur (ORÖ) en ook partijgenoot in de Fidesz. Orbán: 'Sinds de start bood dit werkverschaffingsprogramma al aan honderduizenden werklozen de kans om opnieuw of zelfs voor het eerst aan het werk te gaan'.

Eerder deze maand liet premier Orbán weten dat hij er naar streeft om vijf miljoen Hongaren aan het werk te hebben, nu ligt het aantal op ruim vier miljoen. In het laatste jaar is het werkloosheidscijfer al stap voor stap gedaald en steeg het aantal werkenden, maar dat is grotendeels het gevolg van de, niet in alle kringen even zeer gewaardeerde, verplichte werkverschaffing.

Het gebruik van, zoals Orbán het noemt, stille reserves moet voorrang krijgen boven het inzetten van immigranten. Europa zou het toelaten van immigranten moeten stoppen en in plaats daarvan de eigen stille reserves (in Hongarije betekent dat de Roma gemeenschap) moeten aanwenden om komende tekorten op de arbeidsmarkt op te vullen. Orbán voorspelt dat er in de volgende jaren honderduizenden extra mensen in Hongarije nodig zijn, over één jaar al zou volgens hem er al een groot arbeidstekort ontstaan. De in Hongarije levende Roma gemeenschap moet daarom goed worden opgeleid. Wat dat laatste betreft heeft premier Orbán ook een nieuw beleidsplan, niet enkel gericht op Roma, aangekondigd om onderwijs en werk beter op elkaar te laten aansluiten door meer vakgericht onderwijs en leerplaatsen voor jongeren.

>>>> Bron: diverse media/MTI

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije