Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Internationale Roma Dag, een boel woorden

romaplatformdemoDinsdag 12 april 2011 - Namens president Obama liet Hillary Clinton vrijdag 8 april een verklaring uitgaan waarin zij vanwege de Internationale Roma Dag haar steun uitsprak voor Roma overal ter wereld. Nogal zoetjes schreef ze dat Roma zowel in het klein als in het groot bij hebben gedragen aan de cultuur, muziek en aan de kunst.

Dat klinkt prachtig, maar het zegt natuurlijk niets over de werkelijke situatie van Roma in Europa en wat daaraan zou moeten en kunnen veranderen. Verder heeft ze het nog over hun moedige verzet tegen de nazi-onderdrukking, en roept ze de Europese leiders op hun inspanningen te verdubbelen om de discriminatie tegen te gaan en hun levensomstandigheden te verbeteren. Ze, aldus de verklaring, komt ook binnen een paar dagen met twee nieuwe programma's naar buiten om de leiders van verschillende Roma gemeenschappen daarbij te assisteren.

Ook László Andor, Europees Commissaris voor Werk, Sociale Zaken en Integratie, sprak mooie woorden op het Vijfde Europese Roma Platform dat in Boedapest op 8 april plaatsvond. In zijn speech ging hij dieper in op de Europe 2020 Strategy, een strategie waarvoor de EU landen hun plannen voor Roma integratie moeten opstellen.

Omdat het Roma Platform vanwege het Hongaarse voorzitterschap dit jaar gehouden werd in Boedapest, hield ook premier Viktor Orbán een toespraak. "We moeten er ons meer van bewust worden en in actie komen op het onderwerp Roma integratie. Nu is het tijd voor actie en voorzittend Hongarije heeft de intentie om tot handelen over te gaan". Dat handelen zal zeker het opstellen van plannen voor Europe 2020 Strategy betreffen, maar over de situatie van de Roma en hun landgenoten die ertegen demonstreren momenteel in Hongarije, waarover in de wereldpers veel berichten verschenen, is er van regeringszijde geen bewuste actie vernomen. Die keuze tot actie lijkt voor buitenstaanders misschien gemakkelijk te maken, maar voor de Hongaarse regering spelen er vele afwegingen mee. Welke stappen zij ook zet, de consequenties ervan zijn niet eenvoudig te overzien.

Speeches en verklaringen, Engelstalig:

>>>> Tekst van Hillary Clinton

>>>> Tekst speech László Andor

>>>>  Orbán Roma strategy, Ministery of Foreing Affairs Hungary

>>>>  TdS

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije