• Home
  • Overigen
  • Algemeen nieuws

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Tuinhek onder stroom, verdachte veroordeeld

barnabasDinsdag 23 november 2010 - De man die in de zomer van 2008 het hek rond zijn moestuin onder stroom zette om diefstal tegen te gaan, is nu veroordeeld tot één jaar cel. In 2008 werd hij na een voorlopige hechtenis van een paar maanden toch op vrije voeten gesteld. De rechtbank van Borsod megye heeft de nu negenenzestig jarige Barnabás Szoboszlai veroordeeld voor dood door schuld en het opzettelijk verwonden van zijn slachtoffers. Drie dorpsgenoten klommen bij hem over het hek, ondanks dat ze wisten dat het hek onder stroom stond. Twee van hen raakten door de hoge stroomstoot gewond, de derde man liet daarbij het leven.

Tegen de veroordeelde was door meerdere mensen een aanklacht ingediend. De zaak zorgde voor ophef omdat de slachtoffers zigeuner zijn en Szoboszlai uit racsistische motieven zou hebben gehandeld, maar daar bleek het niet om te gaan. Uit de moestuin werd door hen al vaker groente en fruit gestolen, de tuinder was het op den duur zat. Hij had ook een bord in de tuin gezet waarop stond geschreven dat het hek onder stroom stond. Voor veel Hongaren is Szoboszlai een soort van held, omdat hij deed wat velen in Hongarije wel denken maar niet uitvoeren. Hij wordt door bewonderaars liefkozend Barna báci genoemd en begin dit jaar werd hij zelfs kandidaat gesteld door de Összefogás Párt voor de verkiezingen afgelopen voorjaar.  Zijn paardenmiddel bleek echter te zwaar voor de kwaal, nu is hij alsnog tot een gevangenisstraf veroordeeld.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije