• Home
  • Overigen
  • Ingezonden

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Geachte redacteur en auteur,

Maandag 2 mei 2011 - Met genoegen lees ik meestal de Nieuwsbrief. Helaas vind ik ook soms artikelen die op oppervlakkige kennis van de plaatselijke zaken gebaseerd zijn en waarin de uitspraken over Hongarije meer op de gebruikelijke stereotypen berusten. Deze zijn ver van de waarheid, over hoe de Hongaren zelf deze voorvallen beleven.

Zodoende wordt steeds een verkeerd beeld over mijn geboorteland geschetst. Zo ook het artikel Patstelling in de Roma-dorpen: door te vluchten kun je winnen behoort tot deze groep. Omdat het voor het beschrijven van de hele situatie een boek te weinig is, laat u mij toe om enkele feiten toe te voegen:

1. De situatie van de Roma is sinds de omwenteling continu verslechterd. De globalisatie - de markt - heeft hun ongeschoolde inzet niet nodig. Generaties zitten thuis zonder werk en leven van uitkeringen. Ze vervelen zich en hebben onvoldoende inkomen. Heel veel Roma families proberen eerlijk te leven en roeien met wat ze hebben.

Maar er is bijna overal een beperkt aantal Roma families die zich niet aanpast, geweldadig is en hun inkomen met stelen van de buren wil completeren. Ik vind het schijnheilig om alleen over de problemen van de Roma's te praten. En wie behartigt de belangen van de oude en arme Hongaren op het platteland, die zich wel bedreigd voelen, wiens moestijntje dagelijks wordt leeggehaald of de van wie de kippen worden meegenomen? Ook zij moeten vaak van een pensioen van 150 - 200 euro per maand rondkomen. In Gyöngyöspata wonen ongeveer 2.000 mensen, waarvan rond 20% (400 mensen) van Roma afkomst. Van deze mensen zijn er maar een paar tientallen die onrust zaaien. Er is geen probleem met de Roma mensen, die zich normaal gedragen.

2. De handen van de huidige (centrum-rechtse) regering zijn gebonden juist door de liberalisatie - vrijheid van meningsuiting, vereniging en samenkomst, die als basisrechten zijn behandeld. Zonder schending van deze rechten - waarvoor ons land weer op schandpaal zou worden gezet, kan de regering c.q. de politie niet succesvol optreden. Zodoende konden de onwettelijke burgermachten en half militaire eenheden in en rondom de partij Jobbik bestaan. Het is hun opperste belang om kiezers aan te trekken, ook als dat ten koste van de plaatselijke bevolking en het land gaat. Als ze rust en vrede zouden willen, zouden ze meewerken om dat te bereiken in plaats van onrust te zaaien. Dit is een kortzichtige - en korte termijn - politiek.

3. Over de evacuatie: alle oppositiepartijen hebben belang om onrust te zaaien. Een Amerikaanse sponsor van de partij LMP (Politiek Kan Anders) heeft een Paasvakantie betaald voor de Roma vrouwen en kinderen van het dorp Gyöngyöspata. Ze logeerden maar twee of drie dagen in een kinderkamp te Boedapest (276 mensen) en te Szolnok (ca. 100 mensen). Zowel de logies als het vervoer waren al lang voor de onrust aldaar (een geplande militaire training van een rechtse vereniging) geregeld. De vrouwen en kinderen zijn allemaal terug. Het is wel overduidelijk dat de onrust van buitenaf wordt gekweekt voor het eigen belang van de oppositiepartijen.

4. De datum van het artikel Patstelling is 22 april 2011. Met genoegen kan ik meedelen, dat het parlement op vrijdag 29 april 2011 heeft gestemd over de wijziging van het strafrecht. Onrechtig patrouilleren en mensen intimideren wordt nu strafbaar. Een positief punt is, dat zelfs de linkse oppositiepartij MSZP dit wetsvoorstel ondersteunt.

Ten slotte:

Ik kan van harte aanbevelen dat als iemand over zulke delicate zaken wil schrijven, geen genoegen moet nemen met bepaalde eenzijdige bronnen uit de journalistiek. Het mooiste zou zijn ter plaatse zich te laten informeren en om beide partijen te aan te horen. Dan kan men helder standpunt formuleren.

Met vriendelijke groet,

Gisela Bicskey Bartos

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije