Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

'Burger'- patrouilles tegen Roma in Noord-Hongarije

gyongyospata-naci-kutyaWoensdag 23 maart 2011 - Afgelopen maandag was het Wereld Anti-Racisme Dag. In Hongarije werd die niet alleen aangegrepen door organisaties om een manifestatie te houden tegen racisme in het algemeen, maar juist over de problemen in Hongarije zelf. Net nu Hongarije EU voorzitter is en de positie van de Roma in Europa bovenaan de agenda heeft gezet, heeft het land zelf een lastige klus te klaren. Want in eigen huis is er momenteel wel wat aan de hand.

Sinds begin maart zijn er in het dorp Gyöngyöspata, aan de voet van het Mátra gebergte, grote spanningen onder de daar wonende burgers. Een garde van zogenaamde Burgerwachten bedreigt daar keer op keer de zigeunergemeenschap. En hoewel er nog geen bloedvergieten aan te pas kwam, heerst al drie weken lang grote angst onder de zigeuners. Volgens de extreem-rechtse partij Jobbik is de 'Vereniging van Burgerwachten voor een Mooiere Toekomst' (Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület) juist in het dorp aanwezig om de Hongaarse bewoners te beschermen tegen de criminele zigeuners. Jobbik heeft volgens zeggen meerdere meldingen gekregen van bewoners dat zij zich niet meer veilig voelen en in een levensgevaarlijke situatie leven. Het aantal zigeuners in Gyöngyöspata is 430 op een bevolking van 2800. Zij durven nu niet meer de straat op en laten hun kinderen niet meer naar school gaan. De Burgerwachten patrouilleren in zwarte uniformen bewapend met stokken en zwepen, dragen wederom de inmiddels zo beladen Árpád vlag. Volgens laatste berichten zijn de patrouilles nu stopgezet.

Op Anti Racisme Dag kwamen verschillende Roma organisaties, Amnesty International en nog andere organisaties op het terrein van mensenrechten en minderheden bij elkaar op het Kossúth plein voor het Parlementsgebouw in Boedapest en gezamenlijk werden petities aangeboden aan de regering en een brief opgesteld om de politici te bewegen meer te doen om de Roma in Hongarije te beschermen. De regering en de politie hebben volgens die organisaties in Gyöngyöspata veel te weinig gedaan. Volgens premier Viktor Orbán heeft de politie haar taak om de bevolking te beschermen juist goed uitgevoerd, en hebben ze met hun sterke aanwezigheid voorkomen dat er nog ergere dingen zijn gebeurd.

GYNGYS1Maar echt opgetreden door de politie is er zeker niet, omdat de Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület (SZJPE) een burgerorganisatie is en geen paramilitaire. De politie vindt dat ze daarom niet harder konden optreden. Dat de SZJPE gelinkt is aan de Jobbik en eigenlijk een vervolg is op de verboden Magyar Gárda is geen geheim. En dat het een burgerorganisatie zou zijn is een juridisch spelletje, want de SZJPE gedraagt zich als een paramilitaire, net als de Magyar Gárda.

Op 6 maart organiseerde de Jobbik al een demonstratie in Gyöngyöspata tegen de zigeuners, waaraan ongeveer duizend mensen deelnamen. Jobbik vindt dat de regering juist de Hongaren moet beschermen en niet de zigeuners, want die leven van de criminaliteit en houden de Hongaarse bevolking angstig. De SZJPE heeft al aangekondigd in de maand april ook patrouilles te gaan houden in andere gemeenten waar zigeuners wonen. Of de ministers van Binnenlandse Zaken en die van Justitie samen met de premier met een goed plan komen om de Roma dan wel goed te beschermen is afwachten. Dat een van de Roma organisaties al heeft aangekondigd dat het de Hongaarse Roma gaat oproepen om politiek asiel aan te vragen in een van de andere EU landen, geeft aan dat de klus niet slechts het eigen huis betreft, maar een zaak is van de hele EU.

Lees hierover meer door: Henk Hirs, Fidesz en extreem-rechts.

>>>> TdS

  

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije