• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Vreedzame mars van zigeuners in Miskolc

amDonderdag 18 oktober 2012 - De stad Miskolc, in het noordoosten van Hongarije, stond woensdag aardig op z'n kop. Drie demonstraties werden er gehouden die grotendeels door de arme stadswijk Avas trokken. De Regionale Raad voor Zelfbestuur van Zigeuners organiseerde een vredesmars tegen discriminatie en voor een beter leven, twee politieke partijen besloten daarop ook te gaan demonstreren.

avas 2_utem_353971_98031De burgemeester van Miskolc, Ákos Kriza, was niet blij met die twee politieke demonstraties. Volgens hem probeerden zowel de linkse Demokratikus Koalíció als de extreem-rechtse Jobbik partij er hun eigen politieke draai aan te geven.' Het doet de stad en haar bewoners, die veelal onder het bestaansminimum moeten leven, geen goed dat politieke partijen zich hier zo nadrukkelijk komen manifesteren', aldus Kriza. De Zigeuner demonstratie werd opgezet in de wijk Avas, de grootste woonwijk van Hongarije waar hoge grijze flats uit de jaren zeventig staan. Een groot deel van de bewoners daar is zigeuner en de leefomstandigheden zijn erg slecht. Maar ook niet-zigeuners, waaronder deelnemers aan de Jobbik demonstratie, wonen er. Ook zij worden zwaar getroffen door werkloosheid en armoede.

De gemeente Miskolc zette een enorm aantal politieagenten in, het openbaar vervoer werd op sommige plaatsen stilgelegd of omgeleid en de drie demonstraties werden op verschillende tijden gehouden om te voorkomen dat er vechtpartijen zouden onstaan. In de vredesmars die in de middag werd gehouden liepen naar schatting tussen de 700 tot 1200 mensen mee, in de demonstratie van de DK later op de dag rond de 100. Aan het einde van de dag tot in de vroege avond kwamen 1500 Jobbik aanhangers bij elkaar, andere bronnen spreken van 3000. De politie van Miskolc heeft tot nu toe geen exacte aantallen bekend gemaakt.

>>>> Bron:  diverse media
   
Een goed achtergrondartikel is te lezen op BBC News Europe:
>>>> March by far right raises concern for Hungary's Roma
 
avasi demonstracio_grafika_

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije