• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Burgemeester in voorarrest wegens woekeren

uzsoraWoensdag 5 oktober 2011 - Vorige week zijn de burgemeester van het dorpje Gadna, provincie Borsod-Abaúj-Zemplén, en zijn vrouw opgepakt door de politie. Ze worden verdacht van woekeren en de verkoop van levensmiddelen vanuit hun huis tegen torenhoge prijzen.

Dezső Lakatos, de onafhankelijke burgemeester, en zijn vrouw runden volgens de aanklacht een illegale winkel aan huis, rekenden hoge rente op leningen en namen spullen en zelfs de kinderbijslag van arme dorpsbewoners in beslag om de schulden te verrekenen. Levensmiddelen en andere goederen werden tegen het dubbele zelfs driedubbele van de normale prijs verkocht. Ook werden dorpsbewoners fysiek bedreigt als ze hun leningen niet afbetaalden. In het dorp is er geen andere winkel.

Van de nog geen 300 dorpsbewoners bestaat het grootste deel uit Roma, ook de burgemeester is Roma. Bijna iedereen behoort tot een van de twee families in het dorp. De Lakotos familie is in de meerderheid, en dat zou reden kunnen zijn dat burgemeester Lakatos als een stamhoofd het dorp in zijn greep heeft kunnen houden. Maar steeds vaker komen er berichten dat de burgemeester helemaal niet zo schuldig is en dat er een hetze tegen hem in gang is gezet. Hij verkocht wel goederen vanuit huis, maar volgens dorpsbewoners tegen normale prijzen. En sinds zijn aantreden heeft hij veel voor het dorp gedaan. Huizen en straten werden opgeknapt en gasleidingen aangelegd. Niemand werd gedwongen om bij de burgemeester in te kopen, regelmatig komen er rijdende winkels naar het dorp.

In meer Hongaarse dorpen waar veel Roma wonen, is geld lenen tegen woekerrentes gebruikelijk. De leners zijn dan totaal afhankelijk van wat de woekeraars beslissen. Omdat ze geen geld hebben of werk kunnen vinden in een naburige stad, kunnen ze het dorp niet verlaten.

Op meerdere Hongaarse rechts-extreme websites wordt de zaak breed uitgemeten, want ze kunnen dit in hun vaste redactionele rubriek 'Zigeunercriminaliteit' plaatsen. Met gemak koppelen ze het ook aan de moord op een bejaarde vrouw in 2007 in het zelfde dorp. Zij werd vermoord in haar eigen huis en haar pensioengeld werd gestolen. Een jongen van 21 is daarvoor opgepakt. Het dorp en de burgemeester zijn volgens deze websites bij voorbaat dus al schuldig..... 

>>>> TdS
>>>> Bron:  diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije