• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Wij zijn katholiek! Oja?

katolisokDinsdag 4 oktober 2011 - Dat was schrikken toen ik een week geleden de roltrap in metrostation Deák tér opstapte. 'Wij zijn katholiek!' kwam er dreigend op me af. En of we dat maar eens vet willen invullen op het formulier van de nationale volkstelling.
              

katolikusok-abEr aan gewend geraakt om schreeuwerige reclameposters van voedingsmiddelen, fitnesscentra en zelfs alcholische dranken langs te zien glijden op de tussengedeelten van de roltrappen in Boedapest - zonder dat de boodschap daarvan nog bij me doordringt - lieten deze agressieve plakaten me echter zowat van de roltrap vallen. Dat je een plakaat maakt waarop geschreven staat: 'Beken dat U katholiek bent', dat kan ik nog begrijpen. Maar WIJ?

Verschillende kerken in Hongarije zijn in september een campagne gestart om de burgers te stimuleren hun geloofsovertuiging kenbaar te maken tijdens de volkstelling die in oktober wordt gehouden. Het is niet verplicht om je geloofsovertuiging in te vullen. Net zoals je ook niet hoeft te vermelden wat je etnische achtergrond is. Maar de Katholieke Kerk heeft er blijkbaar veel centen voor over om hun boodschap uit te dragen. Andere kerken zoals de protestantse en de joodse gemeenschap pakken deze campagne bescheidener aan, via internet en binnen hun eigen gemeenschappen met flyers en bijeenkomsten.

katolikusokposter-aZo overheersend als het communisme-socialisme was in Hongarije met de daarna overheersende kapitalistische graai- en grabbelcultuur van de afgelopen twintig jaar, is het nu dus tijd voor de Katholieke Kerk om hun dogma's, ook via moderne marketing, weer overheersend neer te zetten. Met enige arrogantie zelfs, je ontkomt er amper aan. Veel scholen komen onder katholiek bestuur, straatnamen worden gewijzigd om een paus of een heilige te eren en tientallen gewijde houten kruisen worden in de adventstijd op pleinen neergezet. En de Maltheser Hulpdienst (katholiek) krijgt meer en meer te zeggen als er hulp bij een ramp of een uit de hand gelopen evenement geboden moet worden. Het Rode Kruis speelt dan mee voor spek en bonen. Een groot deel van de landelijke thuiszorg is al naar hen overgeheveld en de opvang van daklozen komt, hoewel samen met een onafhankelijke opvangorganisatie, ook onder hun hoede. Nu de Hongaarse staat en de Katholieke Kerk steeds minder gescheiden zijn, is het nog slechts wachten op de eerste katholieke massaoptocht over het Paradeplein.

'Népszámláláskor valljuk meg, hogy katolikusok vagyunk! - 'Laat met de volkstelling weten (beken) dat wij katholiek zijn!'

>>>> Tom de Smet

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije