• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Amnesty International over Roma in Hongarije

romaMaandag 15 november 2010 - Het Hongaarse Ministerie van Openbare Zaken & Justitie heeft in reactie op het onlangs verschenen rapport van Amnesty International over de positie van de Roma in Hongarije, aangegeven dat zij de voorstellen zullen overwegen, maar de uitspraak over dat de Hongaarse lokale overheden te weinig doen om kwestbare groepen zoals Roma te beschermen, ten zeerste afwijzen.

Onlangs werd dit rapport van Amnesty International openbaar gemaakt . In een officiele reactie van het Ministerie op dit rapport wordt gemeld dat de Hongaarse autoriteiten actief werken om alle misdaden tegen Hongaarse burgers op te sporen, of zij nu wel of geen Roma zijn. De moordenaars van de Roma in de afgelopen twee jaar zijn aangeklaagd als gevolg van de intensieve opsporingsactiviteiten. Er moet wel worden toegegeven dat een slecht bestuur in de afgelopen jaren ervoor heeft gezorgd dat Hongarije haar burgers niet goed heeft kunnen beschermen.

Maar, in de verklaring valt ook te lezen dat Hongarije tijdens het voorzitterschap van de EU in 2011 zich zal inzetten om een Europese strategie te ontwikkelen voor de integratie van de Roma. Ook is het Ministerie het eens met de opmerking in het Amnesty rapport, dat de racistisch gemotiveerde misdrijven die werden gepleegd in Hongarije in 2008 en 2009 zeer negatieve gevolgen hebben, niet alleen voor de slachtoffers en hun gemeenschappen, maar ook op de samenleving als geheel.

Lees een uitgebreid Nederlandstalig artikel op: MO.be

En het hele rapport van Amnesty International, Engelstalig: Violent attacks against Roma in Hungary

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije