• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Moordenaars Roma voor de rechter

romarechtszaakWoensdag 30 maart 2011 - Vorige week vrijdag begon het langverwachte proces tegen vier verdachten in de moordzaken op Roma in 2008 en 2009. In het totaal werden toen zes Roma, waaronder ook een kind, vermoord in negen verschillende gewapende aanvallen met vuurwapens en molotov-cocktails in meerdere regio's van van Hongarije.

In augustus 2009 werden de vier verdachten eindelijk gearresteerd en hielden de moorden op Roma op. Drie van de verdachten zijn aangeklaagd voor meervoudige moord, de vierde voor hulp bij de de wrede aanvallen op de Roma. De verdachten lopen de kans levenslang te krijgen. Met rond de dertig zittingen loopt het proces tot half juli bij de provinciale rechtbank van Pest.

Amnesty International Hungary en Roma-organisaties zijn er niet gerust op dat de verdachten voor moord uit rascistische motieven veroordeeld gaan worden, de gerechtelijke onderzoeken voorafgaand aan het proces zouden volgens hen meer gebaseerd zijn op de gebruikelijke juridische gang van zaken. Amnesty en de Roma organisaties hopen dat door deze rechtzaak wel extra aandacht van de staat komt voor de bescherming van minderheden in het land. Temeer omdat de agressieve marsen en patrouiles van de afgelopen weken tegen Roma op het platteland nog steeds doorgaan. En hoewel er sinds 2009 geen moorden meer zijn gepleegd, leven veel Roma toch weer in grote angst.

>>>> Rapport Amnesty International Roma in Hongarije

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije