• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Roosevelt ruimt veld voor Széchenyi

roosevelt-abMaandag 28 maart 2011 - Nieuwe bezems vegen schoon. Onder het bewind van István Tarlós, de nieuwe burgervader van Boedapest, worden namen van straten en pleinen weggepoetst en door anderen vervangen. Nu is het Roosevelt tér aan de beurt, het plein in Pest aan de Donau waar de beroemde Kettingbrug (Lánchíd) begint.

De brug heet officieel de Széchenyi Lánchíd, naar Graaf István Széchenyi en wordt kortweg de Lánchíd genoemd. De bouw van deze Kettingbrug werd door hem in gang gezet en de Akademie voor Wetenschappen dat aan het plein staat werd door Széchenyi opgericht. De weg die parallel aan de Donau van het plein richting Parlement loopt is naar hem vernoemd en een straat iets verder om de hoek ook. Het voorstel van de voorzitter van de Akademie om het plein nu ook naar Széchenyi te vernoemen past dus in de lijn. Voorzitter József Pálinkás vindt ook dat Roosevelt geen historische relatie met het plein heeft. Vorig jaar deden gemeenteraadsleden van de Jobbik partij al een voorstel om het Roosevelt plein naar Széchenyi te vernoemen. Het plein werd in 1947 naar Franklin D. Roosevelt vernoemd.

De ene Amerikaan moet het veld ruimen - ergens anders in de stad wordt een plein gezocht om zijn naam daaraan te geven - maar een andere Amerikaan wordt groots binnengehaald. Elvis Presley krijgt namelijk behalve posthuum het ereburgersschap van de stad ook een eigen kruispunt. Na een enquete op internet kwam de plek in Buda waar de Margit brug op de oever uitkomt als favoriet uit de bus, maar het blijkt dat de gemeente waarschijnlijk toch voor het kruispunt Ferenc körút-Üllői út gaat kiezen.

Over de naamsverandering van het Moskva tér wordt nog onderhandeld, net als de eventuele verwijdering van het Sovjet monument op het Szabadság tér. Diplomatiek gezien zijn dat zeer gevoelige zaken, de band met Rusland zou schade op kunnen lopen. Meer hierover binnenkort op Hongarije Vandaag in Beeldenstorm 3: 'Waar Amerika en Rusland samenkomen'

Lees ook Runa Hellinga, 'Nieuwe naam'

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije