• Home
  • Overigen
  • Algemeen nieuws

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Elwisj Presjleji teer? Wat is dat?

ep-bDonderdag 3 maart 2011 - 'Hol wan az Elwisj Presjleji teer? Waar is het Elvis Presleyplein?' Het is nog even wachten voordat duidelijk is waar het ligt, maar ergens in Boedapest komt het zeker. De burgemeester van de stad, István Tarlós, heeft dat deze week aangekondigd.

 

De gemeente wil Elvis Presley eren door een plein naar hem te vernoemen. Er zijn twaalf mogelijke locaties, vooral nu nog naamloze kruispunten, waarop de burgers kunnen stemmen. Ook wordt Presley posthuum tot ereburger verklaard. Volgens de burgemeester heeft Elvis in 1956 zich achter de Hongaarse burgers geschaard, en heeft hij in januari 1957 opgeroepen om spullen in te zamelen voor de Hongaren. Dat deed hij in een televisieprogramma toen hij het liedje 'Peace in the Valley' zong.

Het koppelen van Presley aan 1956, het is een mooi gebaar maar ook wat overdreven voor iemand die gewoon een liedje zong. Het 'nieuwe' Hongarije heeft blijkbaar wat modernere helden nodig dan de gangbare ouwe jongens. En dan de kosten die het met zich meebrengt, administratief gezien, straatnaambordjes, plattegronden en zo nog meer zaken. De gemeente is bankroet, maar geld voor franje zit blijkbaar nog in het potje. Nu nog wachten op de nieuwe stadsvlag die Tarlós graag wil en de naamswijziging van Moskva tér in Széll Kálmán tér. Het lijkt wel Sinterklaas!

Wilt u stemmen, stem dan mee! Tegenstemmen kan niet, maar niet stemmen kan wel!

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije