• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Beeldenstorm 1: Vrijheidsbeeld weg van Gellért berg

gellert-aWoensdag 16 maart 2011 - De Hongaarse Stichting 'Bakk Ender Kanonok' heeft in het kader van de vernieuwing van Hongarije en de symbolische afsluiting van het verleden, aan president Pál Schmitt gevraagd om steun bij hun plan om het huidige Vrijheidsbeeld bovenop de Gellért berg te verwijderen.

Deze katholieke stichting heeft de bisschop van Hongarije ook gevraagd mee te werken. Tegelijk met de nieuwe grondwet en het centraal stellen van de Szent István Kroon zou volgens de stichting het Vrijheidsbeeld op de Gellért berg vervangen moeten worden door een beeld van Onze Lieve Vrouwe Maria. Dat zij er echt gaat komen is niet waarschijnlijk, tenzij een massa katholieken met hamers en beitels het huidige beeld om gaat hakken en genoeg geld bij elkaar weet te sprokkelen om een nieuw beeld op te richten. Dat de idee om het Vrijheidsbeeld te verwijderen nu weer naar voren gebracht wordt, heeft alles te maken met de tijdgeest. Hongarije is momenteel niet alleen aan het 'vernieuwen', een deel van de Hongaarse maatschappij lijkt nu ook kans te zien om te herstellen wat volgens hen na 1989 niet goed hersteld werd.

Het Vrijheidsbeeld werd in 1947 opgericht, als eerbetoon aan de Russen die de Duitsers versloegen en Hongarije hebben 'bevrijd'. Na de val van het communisme en de terugtrekking van de Russen zijn de beelden van strijdende soldaten rondom het Vrijheidsbeeld en de inscripties over de heldendaden van de Russen verwijderd. Er waren zowel voor- als tegenstanders om het het grote beeld te laten staan. Een groep bewoners uit de buurt bijvoorbeeld was zeer gehecht aan het beeld van de vreedzame vrouw boven hun huizen, maar ook was zij zo beeldbepalend voor de stad Boedapest geworden dat er door politiek en actiegroepen een compromis werd gesloten. Alles wat aan de Russen herinnerde werd gesloopt, de vrouw met het palmblad bleef staan. Op de sokkel kwam een nieuwe inscriptie die voor iedereen te accepteren viel: 'Mindazok emlékére, akik életüket áldozták Magyarország függetlenségéért, szabadságáért és boldogulásáért - Ter gedachtenis aan allen die hun leven hebben geofferd voor de onafhankelijkheid, de vrijheid en het welslagen van Hongarije.' Dat is toch een mooie tekst. Moeder Maria zou het niet beter kunnen zeggen.

Volgende keer: Beeldenstorm 2: Monument 1956 op het Paradeplein, Felvonulási tér.

>>>> Waait er bij u in de stad, het dorp of op de poesta ook een beeldenstorm, al is het maar een kleintje? Meldt het aan Hongarije Vandaag via e-mail: tom@hongarijevandaag

>>>> Door:  Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije