Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Strategie voor Roma in Europa

Donderdag 7 april 2011 - Eind 2011 moet de landen van Europese Unie hun plannen klaar hebben voor de integratie van Roma. Deze week werd door Europees Commisaris van Justitie, Viviane Reding, daarover een voorstel van de Europese Commissie gepresenteerd.

De strategie voor integratie van Roma in Europa is een van de belangrijke punten op de agenda tijdens het Hongaarse voorzitterschap. Onderwijs, werkgelegenheid, gezondheidszorg en huisvesting zijn takken waarvoor de landen plannen moeten opzetten om de situatie van de Roma te verbeteren. Het opstellen van dit voorstel van de Commissie komt mede voort uit de gebeurtenissen in de herfst van 2010, toen Frankrijk meerdere groepen Roma het land uitzette.

Dat er een gemeenschappelijk Europees beleid komt is vooralsnog niet verwachten. Er wordt vooral gedacht aan nationale plannen, omdat volgens Reding, in elk land de situatie anders ligt. In landen zoals Spanje, Hongarije, Slowakije, Roemeniё en Bulgarije bevinden zich de grootste Roma gemeenschappen.

Bij de behandeling van het voorstel in het Europese Parlement in Straatsburg is er door een groep parlementsleden gezamenlijk de zorg uitgesproken over de situtatie op dit moment in Hongarije, waar in de laatste maand rechts-extreme marsen en patrouilles tegen Roma werden gehouden in Gyönyöspata en Hejőszalonta. Ook is volgens deze parlementsleden het voorstel dat door Reding werd gepresenteerd een lege huls, niet veel anders dan de eerder opgestelde plannen in het Roma Decade Program zes jaar geleden.

Op 7 en 8 april 2011 is er een bijeenkomst in Boedapest van het European Platform for Roma Inclusion.

Meer over de Europese Roma strategie door Huub van Baar, Universiteit van Amsterdam.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije