Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse film 'Just the wind' te zien in Nederland

casz-klWoensdag 2 oktober 2013 - Vanaf 17 oktober zal de Hongaarse film 'Just the wind - Csak a szél' van regisseur Bence Fliegauf in verschillende filmtheaters in Nederland te zien zijn. Fliegauf, die in 2012 voor deze film een Zilveren Beer ontving, baseerde het verhaal op de moorden op Roma in Hongarije in 2008 en 2009. De drie hoofddaders werden pas in augustus dit jaar veroordeeld tot levenslang. Samen met een medeplichtige pleegden ze onder meer in het dorp Tatárszentgyörgy doelgerichte aanslagen op Roma. 

Keystill 3-aDe daders hadden de aanslagen goed voorbereid en gebruikten daarbij vuurwapens en molotovcocktails. Een paar weken na de uitspraak van de rechtbank in augustus liet de Hongaarse regering weten smartengeld uit te zullen keren aan de nabestaanden van de zes omgekomen Roma. Tijdens het politieonderzoek zouden er bewust feiten achter gehouden zijn, waardoor het proces vertraagd werd.

De rollen in Csak a szél worden gespeeld door amateurs. De familie in deze film bestaat uit moeder Mari, haar invalide vader en haar twee kinderen die samen vechten om te overleven en dromen van een emigratie naar Canada.

Keystill 13-a'Het nieuws van alweer een racistische moord op een Roma-familie gaat als een lopend vuurtje door een Hongaars dorpje. De daders zijn gevlucht en de politie lijkt niet veel te doen. Voor het nabij wonende Roma-gezin van Mari is deze moord een bevestiging van haar angstige voorgevoelens. Haar echtgenoot woont in Canada. Hij wil dat Mari, hun twee kinderen Anna en Rio, en opa Toni zo snel mogelijk naar hem toe komen. Angstig voor een nieuwe aanval probeert het gezin de dag door te komen. Met haar twee baantjes tracht Mari genoeg geld bij elkaar te sprokkelen om met haar gezin naar Canada te vertrekken. Tiener Anna doet haar best om zich op school te concentreren. De jonge Rio houdt zich met andere zaken bezig... Tegen de avond, als het donker wordt in het dorp, kruipt de familie dicht tegen elkaar aan. Een onverwacht geluid doet ze opschrikken, maar ze wuiven het weg als 'slechts het geluid van de wind'.

JUST THE WIND (Csak a Szél) Vanaf 17 oktober in de filmtheaters
Hongarije / Duitsland / Frankrijk 2012 - 87 minuten, Hongaars gesproken, Nederlands ondertiteld
>>>> Regie & scenario & muziek: Bence Fliegauf  
>>>> Camera: Zoltán Lovasi  
>>>> Geluid: Tamás Béke  
>>>> Acteurs: o.m. Lajos Sárkány, Katalin Toldi, Gyöngyi Lendval, György Toldi  
>>>> Distributie: Contact Film  

Recensie: PinkBullets.nl - In 'Just the Wind' wordt zigeunerpesten tot een kunstvorm verheven

http://www.youtube.com/watch?v=fib6G3RHuBk&feature=player_detailpage

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije