• Home

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Burgerwachten kunnen worden gestraft

uniformWoensdag 4 mei 2011 - Het heeft even geduurd maar nu wordt er dan toch eindelijk een aanvullend artikel in het Wetboek van Strafrechtwet opgenomen waardoor personen die zich provocerend anti-sociaal gedragen ten opzichte van mensen van een ethnische groep, kunnen worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal drie jaar.
 
 
 
Het Hongaarse kabinet kwam afgelopen maandag met dit voorstel - waarin ook genoemd wordt dat je niet anti-sociaal mag gedragen tegen mensen van een ander ras of religie - volgens sommigen net op tijd, volgens anderen veel te laat.

De uitbreiding van de wet is gemaakt omdat er de laatste maanden steeds meer provocaties door geuniformeerde burgerwachten plaatsvinden in het noorden en noord-oosten van het land tegen daar wonende zigeuners. Er waren echter niet de juiste juridische middelen om die burgerwachten aan te kunnen pakken. Alle partijen, behalve de Jobbik, stemden voor de nieuwe verordening die zo snel als mogelijk ondertekend moet worden door de president, aldus premier Viktor Orbán, zodat er meteen opgetreden kan worden tegen hen die in niet-legale uniformen patrouilles houden en zigeuners bedreigen.

Volgens niet genoemde bronnen zouden een aantal leden van de regerende partij Fidesz hebben laten weten dat het een op het nippertje bedachte spoedmaatregel is. Er bestonden binnen het kabinet helemaal geen plannen voor, maar door de escalatie van de laatste weken in Gyönyöspata moest er een daad worden gesteld. Anderen beweren dat het nog geenzins betekent dat het geweld nu zal stoppen.

Lees meer hierover, Engelstalig, op: Portfolio.hu.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije