Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Krabbelt Hongarije terug naar Euro-pact?

euro-aVrijdag 8 april 2011 - Hoewel Hongarije bij monde van premier Orbán eerder heeft laten weten niet mee te zullen doen met het Euro Plus Pact, heeft Minister van Buitenlandse Zaken, János Martonyi, deze week gezegd dat er wel degelijk de mogelijkheid wordt opengelaten om in een later stadium in te stappen.

Eerst wil de Hongaarse regering, aldus Martonyi, weten wat de landen die initiatief namen voor dit pact precies aan eisen stellen inzake de Europese harmonisatie van belastingen. Volgens Martonyi verwachten de grotere EU landen van de kleinere landen zoals Hongarije stappen gaan zetten die voor hun economie niet goed zijn. Het belastingsysteem zou dan moeten worden aangepast zoals het pact wil, maar Hongarije wil daarin onafhankelijk haar eigen keuze kunnen maken. Martonyi: ' Dat we nu niet in het pact stappen betekent niet dat we geen euro willen gaan invoeren. Zodra we voldoen aan de criteria doen we mee aan de EMU.'

Het lijkt erop dat binnen de Hongaarse regering verdeeld wordt gedacht over het wel of niet toetreden tot het Euro Plus Pact, zeker na de kritiek van Hongaarse economen die vinden dat het land wel mee moet gaan doen. Ook is het niet ondenkbaar dat Viktor Orbán en Minister van Economische Zaken Matolcsy hun verhaal te vroeg hebben verteld, nog voordat het hele kabinet op één lijn zat. Tegelijkertijd werd door Mihály Varga, secretaris op het kantoor van de premier, naar buiten gebracht dat in de nieuwe grondwet een regel opgenomen moet worden, waarin staat dat de forint de munteenheid van Hongarije is. Dat is volgens hem net zo vanzelfsprekend als dat het parlement in Boedapest zetelt. De socialistische oppositiepartij MSZP denkt dat dit voorstel een truc is om Hongarije voor lange tijd buiten de eurozone te kunnen houden. Premier Orbán liet al weten niet voor 2020 de euro te willen invoeren, dat is een termijn ongeveer gelijk aan de acht jaar die deze regering minimaal wil regeren. Aan Martonyi, als Minister van Buitenlandse Zaken die met zijn Europese collega's vaker aan tafel gaat dan Orbán, nu de schone taak de boel wat te sussen.

>>>> Bron:  diverse media

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije