• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

De schoonheid van de massa

intademvimeoDonderdag 30 oktober 2014 - 'Dit was de druppel', aldus een demonstrante op dinsdagavond in Boedapest. Ze somde nog een aantal zaken op waarover ze zich heel boos maakt, maar daarvoor kwam ze vooralsnog niet de straat op. Maar de nieuwe internet tax die de Hongaarse regering wil/wilde invoeren trok haar wel over de streep. En dat gold voor heel veel Hongaren. Of het nu om de centjes in de eigen portemonnee gaat of over inhoudelijk kritiek op het beleid van deze regering, iedereen had zijn eigen motivatie. Sommigen demonstreerden vaker, anderen pas voor het eerst, maar al met al kwamen er dinsdagavond rond de 100.000 mensen op been.

Zo'n grote mensenmassa kan soms bedreigend overkomen als je er middenin staat, en dan zie je er meestal ook de schoonheid niet van. Maar vanuit vogelperspectief bekeken... Het team van Good Drones Lab heeft voor de organisatie Átlátszó prachtige videoclips gemaakt van de demonstraties op zondagavond en dinsdagavond. Deels vanuit de lucht gemaakt met drones! De lichtjes van de mobiele telefoons in het toch al mooie decor van de stad, het Heldenplein, de Erzsébet brug, de Donau, het Paleis op de Burcht, je zou haast denken dat het allemaal ter ere van een nationale feestdag was. Natuurlijk werd er ook echt gedemonstreerd, met spandoeken en leuzen tegen premier Orbán en tegen alles wat met hem en zijn regeringsmaatjes samenhangt. Maar het blijft toch vreemd dat de Hongaren nu pas weer zo massaal de straat opgaan, waren ze in de laatste jaren dan echt zo tevreden met wat deze regering allemaal uit de hoed wist te toveren? Of worden ze, met regelmaat liever in de veilige en vertrouwde slaapstand vallend, eindelijk echt wakker?

>>>> Rechtstreekse link naar video dinsdagavond (Erzsébet brug) op Vimeo - Wake up

>>>> Rechtstreekse link naar video zondagavond (Heldenplein) op Vimeo - Ezt láthatták a madarak

Update: De grote demonstraties hebben effect gehad. Vrijdag 31 oktober heeft Viktor Orbán aangekondigd zijn plan in te trekken! Maar.... volgend jaar wil hij er in een andere vorm wel mee doorgaan. Want raar maar waar, volgens Orbán is de huidige vorm van het plan niet helemaal correct. Het kan niet anders dan dat hij door dit enorme protest toch wel even zenuwachtig werd. Vanavond wordt er weer gedemonstreerd, of de mensenmassa dan ook zo groot zal zijn is de vraag nu Orbán het volk weer in de slaapstand probeert te krijgen.


>>>> Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije