Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Tax, tax, tax, waar ligt de max?

csMaandag 14 mei 2012 - De regels met betrekking tot de nieuwe belastingen - telefoon tax, tax op betalingsverkeer en die voor de verzekeringsbranche - zijn door Minister van Economische Zaken György Matolcsy bekend gemaakt.

 

Op een paar uitzonderingen na, zul je als consument of bedrijf niet kunnen ontkomen aan de nieuwe vormen van belasting heffen. Hoewel er voor de slimme jongens en meisjes zeker wel mazen in het net te vinden, anders wel te maken, zijn. Een heel klein geluk bij een ongeluk is dat de telefoon tax op een maximum bedrag van 700 forint per maand gesteld wordt voor personen, en die voor bedrijven op 2500 forint. Dat geeft iets van rust als je een lang telefoon gesprek voert, of veel SMS-jes moet versturen. Voor consumenten geldt dat de eerste tien belminuten per maand niet belast zullen worden. Vorige week liet Matolcsy ook fijntjes weten dat bejaarden daarom maar weinig last zullen hebben van de telefoon tax, omdat ze toch niet zo vaak zouden bellen... Tegenstanders van de telefoon tax denken dat het vooral de arme gezinnen, ouderen en studenten zijn die geraakt worden. Jaarlijks ruim 8000 forint per persoon betalen, voor een gezin dus meer, is een hele uitgave. De mensen die genoeg verdienen zal het echter niet raken, is de veelgehoorde kritiek. De telefoon tax gaat op 1 juli 2012 al in.

Ook de 0.1% tax op financiёle transacties kent een paar uitzonderingen, maar voor het overgrote deel zal bijna iedereen overal extra voor moeten gaan betalen. Bankoverschrijvingen, het innen van een cheque, betalen met een gele betaalkaart, cash geld storten op eigen rekening en nog veel meer, voor bijna alles geldt dat vanaf 1 januari 2013 0.1% extra over het te overschrijven bedrag betaald moet worden.

Voor de verzekeraars treden op 1 januari 2013 andere tarieven in op de verschillende soorten door hen te innen premies. Premies voor een levensverzekering en ziektekostenverzekering worden niet belast.

Alle punten waarop de tax van toepassing wordt, en de uitzonderingen daarop, kunt u lezen op Portfolio.hu

>>>> Hungary EcoMin submits bills on new taxes to Parliament

   
>>>>  TdS

Voor het lezen van artikelen op Portfolio.hu dient u zich gratis te registreren

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije