• Home

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

'Dit gaat niet helpen', Kroes roept Hongaren op om te protesteren

it-lgMaandag 27 oktober 2014 - 'Dit gaat niet helpen', zo'n lekkere strakke uitspraak hadden we al een tijdje niet meer van haar gehoord. Neelie Kroes, op de valreep nog EU-commissaris voor de Digitale Agenda en bij de Hongaren toch al niet erg geliefd, sprak zich in de Financial Times uit over het Hongaarse plan om internet belasting in te voeren. 'Dit gaat niet helpen' slaat terug op haar woorden over het toch al veel lagere gebruik van internet in Hongarije ten opzichte van het Europese gemiddelde en de gevolgen van de tax voor de consument. De nieuwe internet tax die de Hongaarse regering volgend jaar wil invoeren wordt de allereerste belasting op internet ter wereld genoemd.

nkroestwt-1Zondagavond kwamen rond de tienduizend Hongaren in Boedapest de straat op om te protesteren tegen de plannen van de regering. Hoewel de opkomst lager was dan verwacht, groeide het aantal likes op facebook als kool, in nog geen week tijd stond de teller op ruim 214.000. Update 29 oktober: Op dinsdagavond deden aan een tweede demonstratie bijna 100.000 mensen mee!. Dat is ook wel logisch, elke internetgebruiker in Hongarije vreest nu dat de tax niet alleen voor de service providers zal gelden, maar ook doorberekend wordt aan de gebruikers.

Of Neelie Kroes als EU-commissaris in haar functie tot protest mag oproepen, de Hongaarse regering zal het zeker weer als inmenging in het binnenlands beleid vanuit Brussel beschouwen, is de vraag. Maar haar post wordt in de nieuwe ploeg van Juncker toch door een ander overgenomen, ze voelt zich waarschijnlijk nu vrij om te zeggen wat ze nodig vindt. Ze had het overigens al vaker met de Hongaarse regering te stellen, vooral over de nieuwe media-wet. Maar ook over de dit jaar ontwikkelde advertentie belasting voor de Hongaarse televisiezenders is ze zeer stellig: 'Dit is een aanval op de Hongaarse democratie'.

Het idee om deze internet tax in te voeren zou volgens de berichten rechtstreeks van premier Viktor Orbán komen, maar de basis daarvoor was al eerder gelegd. In 2008 kwam de toenmalige socialistische regering met een soortgelijk plan. De Fidesz, toen nog in de oppositie, was daar, terecht, fel op tegen. Portfolio.hu op 22 oktober 2014: "[...] taxing the Internet is obviously unnecessary, ill-judged and wrong, because it further deepens the digital divide which already exists in Hungary, and it closes access to the Internet for new users," the Fidesz party objected in April 2008 to a Socialist Party proposal on a 0.8% contribution that would have been imposed on mobile data and Internet service provision. It also argued that such a proposal was "entirely unique and unusual" in Europe." De huidige Hongaarse regering heeft of een zeer kort geheugen of ze schaamt zich helemaal niet voor dit openlijk opportunisme. Zodra er geld nodig is, kan zelfs een slecht idee van die immer verfoeide socialisten toch zeer bruikbaar zijn.
 
>>>> Financial Times - Hungary to impose world's first internet tax

>>>> Facebook Százezren az internetadó ellen!

Meer over de mening van Neelie Kroes over deze internet tax is beschreven in een artikel op Portfolio.hu van 28 oktober:

>>>> EU Digital Commissioner Kroes strongly opposes Internet tax in Hungary


>>>>TdS/Bron: diverse media

Update vrijdag 31 oktober: De grote demonstraties hebben effect gehad. Vrijdag 31 oktober heeft Viktor Orbán aangekondigd zijn plan in te trekken.

Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich op die site, gratis, te registreren.


Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije