• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Welke demonstratie was het grootst? Gerommel met cijfers

23-1aWoensdag 24 oktober 2012 - Volgens de politie en regeringswoordvoerders waren er op 23 oktober ruim 400.000 mensen in Boedapest aanwezig op het plein voor het Parlementsgebouw om in het kader van de herdenking van 1956 hun steun te betuigen aan de regering en premier Viktor Orbán. Vreemd, want daar past zo'n groot aantal mensen helemaal niet op. In een persbericht van het MTI gisteravond las ik dat het er 150.000 waren, dat klinkt realistischer. Maar hetzelfde MTI paste later haar cijfers ook aan naar boven.

Deze Vredesmars was de tweede in een jaar, eerder in januari vond er ook eentje plaats in Boedapest waar honderdduizenden Hongaren aan deelnamen. Zoveel mensen bij elkaar zien te krijgen vraagt om een goede organisatie en geld, en iedereen weet dat een groot deel van de deelnemers met busladingen overal uit het hele land en ook uit voormalig Hongaarse gebiedsdelen naar de hoofdstad worden gebracht. In een bericht in het Hongaars-Roemeense Erdély Ma viel te lezen dat er 2000 schoolkinderen met 47 bussen werden opgehaald. Alle kinderen kregen zakgeld mee voor onderweg. De Hongaarse regering betaalt de kosten via het Rákoczi Szövetség Programma. De kinderen kunnen op die manier voor het eerst in hun leven meemaken hoe in Hongarije 1956 herdacht wordt, zo is de gedachte.

Als je de reportages op tv en internet bekijkt, en de begeleidende marsmuziekjes hoort, lijkt deze Vredesmars erg op de vroegere socialistische 1 mei vieringen. Veel vlagvertoon, veel brave burgers en veel zorgvuldig van te voren bedachte fotogenieke heroische plaatjes van de premier. Mijn buurvrouw van zestig liep mee, want ze blijft hoe dan ook geloven in haar held Orbán. 'Ik heb het sinds zijn regering aan de macht is beter gekregen', zegt ze. Dat ze het beter heeft gekregen komt omdat ze naast het pensioen van haarzelf en dat van haar man, door eigen inzet een apartementje aan toeristen goed kan verhuren. Dat er onder haar raam steeds meer daklozen bivakkeren, dat ze de toenemende armoe van buurtwoners kan zien en dat de haar zo geliefde cultuursector radicaal wordt afgebroken, doet niet af aan de aantrekkingskracht van Orbán. Een sterke man, een sterke leider met een eigen gezicht, dat is voor haar het belangrijkste. Ex-premier Gordon Bajnai, die de gezamenlijke oppostie wil gaan leiden, 'die lelijkerd' heeft volgens mijn buurvrouw geen eigen gezicht.

Het aantal mensen dat afkwam op de bijeenkomst van MILLA, nu eindelijk samen met Szolidáritás en toegesproken door ex-premier Gordon Bajnai, dat nog wat voeten in de aarde had omdat daardoor de demonstratie meer politiek gekleurd was, werd door MTI en politie afgedaan met slechts tien- tot twintigduizend. Als je de foto's bekijkt kan het niet anders dat het er tocht echt meer geweest moeten zijn. Op die locatie passen er vele tienduizenden en het was er bijna vol. En in de aangrenzende straten stonden ook nog demonstranten.

Inderdaad was de regeringsgezinde demonstratie groter, maar ruim 400.000 klinkt echt als gebakken lucht. Maar zoals Orbán in een interview met de rechtste journalist Zsolt Bayer, organisator van de Vredesmars, vorige week zei: ' Als die Vredesmars in januari er niet geweest zou zijn, had de regering wel eens opgedoekt kunnen worden. Speculanten, buitenlandse bedrijven, zakenlieden en Europese ambtenaren hebben doelbewust en gecoördineerd Hongarije aangevallen om ervoor te zorgen dat de geldstromen stil zouden komen te liggen, maar mede dankzij de Vredesmars hebben we die aanvallen kunnen weerstaan.' Uit de leuzen die gisteren te horen waren en uit de verschillende speeches werd het wederom duidelijk: 'Hongarije moet zichzelf verdedigen tegen de boze buitenwereld.' En daar zijn blijkbaar ruim 400.000 mensen voor nodig om dat te bewijzen.

Meer over de vier op dezelfde dag gehouden demonstraties in Boedapest leest u op:

>>>> Met veel foto's:

>>>> Szia.nl - 23 oktober 2012 - fotoimpressie

Meer over de uiteenlopende cijfers:

>>>> PesterLloyd - Hunderttausendfaches Für und Wider

   
>>>> Door:  Tom de Smet

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije