Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Demonstreren in Boedapest, met kerstverlichting

demofenyDinsdag 3 januari 2012 - Het leek wel haast een feestelijke bijeenkomst daar op de Andrássy út in Boedapest. Op deze grote boulevard, waarlangs alle bomen met prachtige kerstverlichting zijn opgetuigd, kwamen maandagavond tienduizenden Hongaren samen. Reden was niet om gezellig het nieuwe jaar te vieren, maar om te demonstreren tegen de regering en de nieuwe grondwet.

Sinds maandagavond is het hot nieuws in de wereldpers. Terwijl de Hongaarse regering een sjiek feest gaf in de Opera aan de Andrássy út ter viering van de nieuwe Grondwet, werd er buiten luid en boos geschreeuwd. Het is natuurlijk mosterd na de maaltijd om nu nog in de benen te komen. De regering heeft alles al dichtgetimmerd, er valt niet veel meer terug te draaien. En ondanks dat de wereldpers er nu zoveel aandacht aan besteedt, vele organisaties de noodklok luiden en dat Hillary Clinton een bezorgde brief schreef aan Orbán, het is te laat. De Hongaarse weg leidt duidelijk niet meer naar Europa, maar wil Europa nog wel verder met Hongarije? Met Orbán is er een wolf in schaapskleren binnengehaald. En terwijl velen dachten dat die boze wolf best wel eens een echt schaap kon worden, bracht die intussen zijn eigen zaakjes op orde in de Hongaarse stal. Nou lag er in die stal dankzij de vorige regering ook echt een puinhoop die opgeruimd moest worden, maar ietsje meer Europese inbreng had voor de nieuwe inrichting geen kwaad gekund.

Ook de open brief The decline of democracy - the rise of dictatorship van een aantal bekende Hongaren, waaronder voormalig dissidenten uit de communistische tijd, zal geen politicus van de Fidesz nog kunnen overhalen. Eerder dit jaar was ook al een soortgelijke brief verstuurd. De schrijvers daarvan worden steevast tot de links-liberaal-joods-intelectuele kliek gerekend, dus per definitie fout. Maar ook Gábor Iványi staat in het rijtje van ondertekenaars, hij is dominee in de Hongaarse Methodistenkerk en voorzitter van de Hongaarse Evangelische Broedergemeente. Door de nieuwe kerkwet is zijn kerk van de lijst van erkende kerken gehaald. Vorige week sprak hij op een kleine demonstratie in Boedapest, waar ook vertegenwoordigers van andere niet meer erkende kerken aanwezig waren.

Maar hoe dan ook, de demonstratie onder de met kerstlampjes verlichte bomen bracht ook veel positiefs naar boven. Tientallen organisaties en politieke, niet alleen linkse, partijen die normaal niet zomaar met elkaar de straat op zouden gaan kwamen er nu samen. En ook de slogan van deze demonstratie 'Lesz még Magyar Köztársaság - Er komt nog een Hongaarse republiek' geeft aan dat men niet enkel bitter is, maar dat er hoop is op een nieuwe republiek na het Regime Orbán. In de nieuwe grondwet is namelijk het woord republiek weggehaald, in november werden de borden langs snelwegen al vervangen. Daarop valt nu te lezen: Magyarország en niet meer Magyar Köztársaság. Je zou bijna denken dat wolfje Orbán na het kronen van zichzelf er een Groot Hongaars keizerrijk gaat stichten.

Een greep uit het nieuws over de demonstratie:

>>>> Der Spiegel: Hungarians Protest Controversial New Constitution

>>>> The Telegraph: Hungarians rally over constitution

>>>> EU Observer: Hungarian leader accused of 'dictatorship' over new constitution

>>>> NRC.nl: Hongaarse intelectuelen luiden alarmbel

>>>> De Standaard.be: Tienduizenden Hongaren demonstreren tegen nieuwe grondwet

>>>> CNN: Huge crowds protest Hungary's new constitution

In het Hongaars: de demonstratie van minuut tot minuut op een van de nog niet door de staat aangetastte zenders, ATV: „Lesz még Magyar Köztársaság!" – Percről percre az Operaház mellől

>>>> Tom de Smet
>>>> Bron: diverse media


http://www.youtube.com/watch?v=FZkHtiiHVGA&feature=youtu.be

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije