Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hillary Clinton bezorgd over Hongarije

Dinsdag 3 januari 2012 - Vlak voor kerstmis heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton nog een brief gestuurd aan premier Viktor Orbán. Daarin uitte ze haar zorgen over de politieke ontwikkelingen in Hongarije.

In een verklaring liet de woordvoerder van premier Orbán, Péter Sziijártó, weten dat de brief min of meer een schriftelijke herhaling was van de mondelinge uitspraken die Clinton in juni al had gedaan tijdens haar bezoek aan Boedapest.

Volgens de online versie van het Hongaarse dagblad Népszabadság zouden bronnen in Washington echter hebben laten weten dat er nieuwe kritiekpunten in de brief staan. De krant heeft inmiddels de brief op internet gezet. De brief is mede opgesteld om Orbán nog op het laatste moment te laten weten, op 23 december werden namelijk vele omstreden wetten aangenomen, dat Clinton zich namens de Amerikaanse regering niet kan vinden in het huidige Hongaarse beleid.

Clinton schrijft in haar brief dat de huidige regering de Hongaarse democratische instellingen systematisch ontmantelt. De aantasting van de onafhankelijkheid van rechtbanken en de media en ook de nieuwe kerkwet baren haar grote zorgen. Het feit dat door ingrijpen van de staat de radiozender Klubrádió haar frequentie is kwijtgeraakt wordt ook in haar brief aangestipt.

In de weken voor en na kerstmis was er ook een briefwisseling gaande tussen EU voorzitter José Manuel Barosso en Viktor Orbán. Die ging vooral over de nieuwe Hongaarse bankwet en de consequenties daarvan met betrekking tot kredietverlening van het IMF en EU.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije