Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Transparency International: Hongaars rechtssysteem moet anders

Dinsdag 27 maart 2012 - Ondanks dat de regering een voorstel aan het Hongaarse parlement heeft voorgelegd om de nieuwe wet voor het rechterlijke macht aan te passen, zodat de Europese Unie daarmee kan instemmen, blijkt dat nog niet voldoende. Na de Commissie van Venetië vorige week, heeft nu ook Transparency International hierover een verklaring uitgebracht.

 

Hoewel het voorstel een stap vooruit is met betrekking tot de Europese regelgeving, zijn er nog steeds punten die anders moeten. De Nationale Raad van Rechters (OBT) krijgt te weinig inspraak in hoe het Nationaal Gerechtelijk Bureau (OBH) wordt geleid en het onlangs door de regering aangestelde hoofd van dat bureau, Tünde Handó, heeft te veel vrij spel om rechters naar eigen voorkeur te benoemen of 'vrijwillig' met pensioen te laten gaan.

Transparency International vindt dat de benoeming van Tünde Handó niet getuigt van politieke onafhankelijkheid. Zij zou ook in de toekenning van rechtszaken aan rechtbanken en rechters dat eerst met de OBT moeten bespreken voordat zij daarover een besluit neemt. Dat doet zij nu namelijk niet. Verder zijn volgens Transparency International in het nieuwe voorstel van de regering te weinig garanties ingebouwd om corruptie binnen het rechtssysteem te voorkomen. Ook is er, met Handó nu aan de leiding, geen openheid meer over sollicitatieprocedures en over besluiten en uitspraken van rechters die van publiek belang kunnen zijn.

Lees ook over Tünde Handó en de rechterlijke macht in Hongarije:

>>>> She's got the power, Nederlandstalig, op Kuifje in Hongurië

   
>>> Bron:  MTI

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije