• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

100 jaar demonstreren in Boedapest

szazevre-aZaterdag 21 januari 2012 - Slim en gewiekst zijn ze, de huidige Hongaarse regering en de gemeenteraad van Boedapest. Door hun annexatie tot en met 2014 van pleinen en grote straten in Boedapest waar hun festiviteiten ter viering van de nationale feestdag 15 maart moeten plaatsvinden, blijft er geen ruimte over voor tegendemonstraties.

De aanvraag voor een vergunning om te kunnen demonstreren op 15 maart op de Szabad sajtó út (Vrije Persweg) die daar vorig jaar ook werd georganiseerd, is door de BRFK (Hoofdstedelijke Politie) niet beantwoord. Deze plek waar vanaf 2006 al vaker gedemonstreerd werd, toen tegen de socialistische regering van Gyurcsány, sinds vorig jaar tegen Orbán, is nu toegewezen aan de gemeente. Op het Március 15. tér, vlak naast de Szabad sajtó út, wordt traditiegetrouw een herdenkingsplechtigheid gehouden, welke regering of burgemeester er ook aan de macht was.

Niet alleen de Szabad sajtó út, maar nog meer locaties zijn voor twee jaar gereserveerd voor 15 maart-vieringen die door gemeente en regering georganiseerd worden. Múzeum körút, Kálvin tér, Ferenciek tere, Bajcsy-Zsilinskky út, Erszébet híd Buda zijde, Blaha Lujza tér, Andrássy út, Clark Ádám tér, Kossuth tér, Hősök tere, Deák tér, het park rond het Nationaal Theater, er blijft geen geschikte locatie over om te demonstreren door niet-regeringsgezinden. De democratie staat hoog in het vaandel van de Hongaarse regering, althans dat konden we vorige week in het debat in het Europees Parlement nog horen beweren. Maar deze coup van de openbare ruimte, bijna drie jaar lang kan er op straat propaganda worden bedreven in opmars naar de verkiezingen in het voorjaar van 2014, dat is niet democratisch. Uit angst voor grote tegendemonstraties, waar de wereldpers op afkomt, probeert de regering op wel zeer eigenzinnige én minachtende wijze die demonstraties te voorkomen.

Maar de organisatie van de tegendemonstraties zit ook niet stil. Er is beroep door TASZ aangetekend tegen de beslissing van de BRFK, maar nog leuker is dat voor 100 jaar lang vergunning werd aangevraagd voor de locatie Szabad sajtó út. Niet enkel voor demonstraties op 15 maart, ook voor demonstraties op de andere nationale feestdag 23 oktober. De organisatie heeft eergisteren van de BRFK de bevestiging van de aanvraag al binnen gekregen, voor jaarlijks twee demonstraties tot en met 2112!!! Het programma en de technische gegevens zijn ook voor 100 jaar bekend, net als het verwachte aantal demonstranten: per demonstratie 100.000! Nu maar eens zien of de regering en de gemeente Boedapest hier nog een juridisch stokje voor kunnen steken.

>>>> TdS

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije