Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Demonstratie 15 maart gaat toch door

maart15Dinsdag 21 februari 2012 - Het verzoek om te kunnen demonstreren op 15 maart op de Szabad sajtó út, Vrije Persweg, is toch toegewezen aan de organisatie One Million for Press Freedom. Eerder kreeg deze organisatie te horen dat de plek al was gereserveerd voor een manifestatie van regeringszijde en de gemeente Boedapest.


maart15grootDe regering en gemeente hadden voor een aantal dagen op en rond deze nationale feestdag 15 maart alle geschikte plaatsen waar een manifestatie gehouden kon worden al gereserveerd, een aantal daarvan zelfs voor de komende twee jaar. De locatie aan de voet van de Erzsébet brug is echter sinds 2006 al de plek voor tegendemonstraties, als eerste was daar een demonstratie tegen de regering Gyurcsány die mede werd georganiseerd door de toenmalige oppositiepartij Fidesz. Welke regering er ook aan de macht is, op de Vrije Persweg kunnen sinds 2006 op 15 maart de burgers en de oppositie spreken. En hoewel het ernaar uitzag dat aan die gedachte nu een einde was gekomen, kan de demonstratie tegen de regering daar toch doorgaan. Het Ministerie van Bestuurszaken, het Stadskantoor en Egymillióan a Sajtószabadságért Mozgalom, ook wel Milla genoemd, zijn vorige week vrijdag daarover tot overeenstemming gekomen.

Milla is blij met de mogelijkheid daar te kunnen demonstreren. Ze waren al van plan om naar het Europese Hof te stappen, en twee oppositiepartijen schreven brieven aan de burgemeester van Boedapest. Een aantal NGO's, waaronder Szolidáritás, bedacht intussen het compromis om op zaterdag 10 maart op die locatie te gaan demonstreren, deze demonstratie gaat ook door. Op de facebooksite van Milla vragen veel deelnemers aan de 15 maart manifestatie zich nu af of die twee demonstraties niet alsnog kunnen worden samengevoegd. Samen sta je immers sterker.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije