• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

UN bezorgd over Hongaars daklozenbeleid

Donderdag 23 februari 2012 - Naar aanleiding van een nieuwe wet in Hongarije waardoor daklozen en zwervers die op straat slapen kunnen worden beboet, of zelfs in de gevangenis kunnen worden gezet, hebben twee rapporteurs van de United Nations een gezamenlijke verklaring uitgebracht.

 

Magdalena Sepúlveda, UN rapporteur armoede en mensenrechten, en Raquel Rolnik, UN rapporteur voor huisvesting, vinden dat mensen die geen andere keuze hebben dan om op straat te leven niet gecriminaliseerd mogen worden. Als je in Hongarije dakloos bent en op straat slaapt kun je door de politie worden opgepakt, na één waarschuwing krijg je of een fikse boete of je gaat naar de gevangenis met een strafblad als gevolg. Volgens de UN worden in Hongarije door deze wet ook de allerarmste mensen gediscrimineerd.

Hoewel de Hongaarse regering en gemeentebesturen in de afgelopen strenge winterperiode wel hebben gezorgd voor meer opvang, alle landen hebben de plicht om daaraan te voldoen, blijft er op de lange termijn nog steeds een tekort aan opvangplaatsen. De schatting is dat er ongeveer tussen de 30.000 en 35.000 daklozen in Hongarije zijn, daarvan leven rond de 8000 in Boedapest. Onder de daklozen zijn veel ouderen en vrouwen, maar ook kinderen en gehandicapten.

Omdat er door de crisis steeds meer Hongaarse gezinnen dakloos worden, moeten er volgens de UN ook nieuwe vormen van opvang komen. Nu is de opvang in Hongarije voornamelijk gericht op individuen die in grote zalen komen te slapen, maar voor een gezin is dat niet geschikt.

>>>> Bron: United Nations Newscentre

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije