Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongarije doet christelijke waarden geweld aan

Bs-a-klVrijdag 15 maart 2013 - Als je de eerste pagina van de Hongaarse grondwet leest vallen drie zinnen op: 'We erkennen de rol van het Christendom in het behoud van de nationale identiteit. We zijn er trots op dat we duizend jaar geleden deel werden van het christelijk Europa. Het menselijk bestaan is gebaseerd op de menselijke waardigheid.'

 

De discussie over Hongarije draait weer op volle toeren. Maar in alle kritiek vanuit het buitenland wordt er maar weinig gesproken over een van de meest pijnlijke onderdelen van deze grondwet. Hoe kan een regering, die de christelijke en mensenlijke waarden als uitgangspunt neemt, daarin een onderdeel opnemen waardoor duizenden Hongaarse daklozen gestraft kunnen worden met geldboetes, gevangenisstraf en een strafblad voor de rest van hun leven? Is dat christelijk? Is dat menselijk?

Nu ook vanuit eigen rechts-conservatieve kringen, binnen en buiten Hongarije, meer en meer kritiek komt op de Hongaarse regering, wordt het snel tijd dat ook de Europese Volkspartij (EVP), waarvan de Fidesz en de KDNP deel uitmaken, met een echt christelijk standpunt komt. Voor dit soort van politici zou er geen plaats moeten zijn binnen de EVP. Wat gaat het CDA in Nederland hier aan doen, en wat doet de CD&V in België?

Vandaag 15 maart viert en herdenkt Hongarije de revolutie en vrijheidsstrijd van 1848/49. Het is een nationale feestdag voor alle burgers. Althans, zo zou het moeten zijn. 

Drie artikelen waaruit duidelijk wordt wat de daklozen in Hongarije nu overkomt en nog zal overkomen:

>>>> Hungary's homeless may soon have a new label: criminal
>>>> Nieuwe deuken in de Hongaarse grondwet
>>>> Wijzigingen betreft Artikel XXII. (3) van de grondwet

 

>>>>  Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije