• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

De winter komt er aan, daklozenopvang maakt zich zorgen

dlbp-abDonderdag 1 november 2012 - Vanaf deze week gaat in Hongarije de jaarlijkse winteropvang voor daklozen van start. In de stad Boedapest is de meeste basiszorg redelijk geregeld, in provinciesteden en op het platteland ontbreken daarvoor de middelen want het benodigde geld voor de winteropvang is nog niet beschikbaar. Zelfs de tenders om in aanmerking te komen voor subsidie zijn nog niet uitgeschreven, aldus Péter Győri, voorzitter van de Landelijke Stichting Opvang.

De meest waarschijnlijke reden dat die tenders nog niet zijn uitgeschreven is omdat Miklós Soltész, staatssecretaris van het Ministerie van Menselijke Krachtbronnen (Emberi Erőforrások Minisztériuma, het blijft een rare naam) heeft aangekondigd dat er een andere soort tenders gaat komen. Vorige week werd bekend dat de regering 8,6 miljard forint wil gaan uittrekken voor de daklozenproblematiek, maar dan moeten daklozen ook een integratietraject in en moeten de opvangorganisaties naast de basisopvang ook onderwijs gaan bieden en ze helpen bij het vinden van werk. Ook is het idee dat er meer kleinschalige thuiswoonprojecten moeten worden opgezet, daklozen die na de opvang weer enigzins op de rit zijn kunnen dan in groepsverband in één huis wonen.

Dat klinkt als een echt goed plan, maar de tijd dringt want het grootste deel van de opvang is overal al bijna volgeboekt en de toekenning van die subsidies wordt pas eind van het jaar bekend. Staatssecretaris Soltész heeft echter laten weten zo snel mogelijk in november al een aanvullend bedrag van 400 miljard forint vrij te willen maken voor de winteropvang in centraal Hongarije, ook komt er geld voor andere delen van het land, maar hoeveel en wanneer is nog niet bekend.

Het is te hopen dat dat geld snel vrij komt. In de winter van 2011-2012 stierven er ruim 300 daklozen door de kou, niet enkel buiten op straat door bevriezing, maar ook in opvanghuizen en ziekenhuizen waar ze uiteindelijk toch niet meer te redden waren. In het voorafgaande winterseizoen waren het er ruim 400. Het Magyar Szóciális Forum houdt deze trieste cijfers bij. De eerste twee doden zijn vorige week al geteld, een man en een vrouw kwamen buiten door bevriezing om het leven.

>>>> TdS
>>>> Bron:  diverse media

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije