• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Daklozenopvang Boedapest in handen 2 organisaties

maaltijdDinsdag 27 september 2011 - Het gaat niet goed met de daklozen in Boedapest. Ondanks dat er in het voorjaar extra opvangprogramma's zijn opgezet, lijkt het wel alsof er meer en meer daklozen bijkomen. Maar dat komt vooral omdat ze heen en weer gejaagd worden door de stad.

Een aantal religieuze organisaties die zich al lang bezig houden met opvang, voedselverstrekking en scholing, zoals de Methodisten en de Hare Krishna, krijgen als kerk geen geld meer van de staat. Ze staan door de nieuwe Kerkwet niet meer op de lijst van erkende kerken in Hongarije. Tegelijkertijd zullen ze ook geen geld meer krijgen voor daklozenopvang. In Boedapest en ook in andere steden zijn de gemeenteraden een andere manier van opvang aan het stimuleren. In Boedapest is al besloten om slechts twee organisaties van geld te voorzien. De Máltai Szetetetszolgálat (Maltezer Hulpdienst) en de Menhely Alapítvány (Stichting Asiel-Opvang) mogen samen een consortium gaan opzetten voor alles wat met daklozen te maken heeft.

Op dit moment worden in verschillende wijken van de stad daklozen verdreven door de politie. Omdat er sinds het voorjaar niet meer geslapen mag worden in onderdoorgangen zoals bij metrostations, liggen veel daklozen nu in winkelportieken, op randjes tegen ondergevels of zelfs midden op de stoep te slapen. Het achtste district, een van de armste wijken van de stad, werd de laatste tijd ook overspoeld met daklozen omdat de voor iedereen te gebruiken gaarkeuken van de Hare Krishna, die al jarenlang goed werk verrichtte op het Blaha Lujza plein aan de rand van het centrum, onlangs door de gemeente is verbannen naar een plein achter in dat achtste district. Het was volgens de gemeente voor de toeristen blijkbaar niet zo prettig om daar lange rijen hongerige burgers van Boedapest, niet enkel daklozen!, te zien wachten op hun maaltje.

De Máltai Szeretetszolgálat, wordt nu naast hun werk bij rampen, gezondheidszorg en andere hulpverlening, de belangrijkste speler in de opvang van daklozen. De Máltai Szeretetszolgálat is een Rooms Katholieke organisatie. De Menhely Alapytvány is volgens eigen zeggen een onafhankelijke organisatie die niet gestuurd wordt door de staat of door de gemeente. Of ze dat ook kunnen blijven doen, nu ze samen met de Máltai het grootste deel van het geld dat voor daklozenopvang is bestemd van de gemeente in beheer krijgen, is natuurlijk maar de vraag.

>>>>  Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije