• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Dakloos in Hongarije? Laat je oppakken!

avm-aDinsdag 15 november 2011 - De demonstratie van afgelopen vrijdag 11 november heeft niet meer mogen baten. De nieuwe wet om daklozen te kunnen arresteren als ze op straat slapen, is deze week aangenomen door het parlement. De demonstratie werd buiten bij het gemeentehuis van het achtste district van Boedapest gehouden, binnen hielden demonstranten een sit-in protest.

Doel van de demonstranten was om te spreken met burgemeester Maté Kocsis (ook nationaal commissaris voor de daklozenproblematiek) om hem te bewegen de wet te veranderen. Kocsis is de eerste burgemeester in Hongarije die in zijn district zeer strenge maatregelen is gaan nemen tegen zwervers en daklozen. De politie heeft rond de 30 demonstranten gearresteerd. Nadat zij een geldboete hadden gekregen, werden ze in de avond weer vrijgelaten.

Daklozen in Hongarije hangt nu een gevangenisstraf of een enorm hoge boete boven het hoofd als ze op straat slapen. Eerder was het al mogelijk dat gemeenten in Hongarije 50.000 forint boete of een taakstraf konden opleggen, nu kunnen daklozen als ze op straat slapen een boete van 150.000 forint krijgen of ze gaan meteen voor 60 dagen de gevangenis in.

De opvang voor daklozen in Hongarije is nog lang niet voldoende. Het zou al met al dus wel eens een flinke kostenpost kunnen gaan worden voor de Hongaarse staat. Geen dakloze kan de boete betalen, de gevangenis op kosten van de staat is dan de enige optie. Over een bed, te eten en af en toe een warme douche zullen ze daar zeker kunnen beschikken, maar daarna heeft die dakloze wel een strafblad. Hoe hij of zij dan ooit nog een normaal leven kan opbouwen, daarvoor heeft de regering geen oplossing voor bedacht. En al zou er maar een klein deel van de duizenden Hongaarse daklozen worden opgepakt, dan zitten de gevangenissen met een probleem. Die zitten namelijk al overvol. Eerder dit jaar werden verouderde, en daarom gesloten gevangenissen, weer opgeknapt om plaats te bieden aan het gestegen aantal criminelen.

De burgerbeweging 'A Város Mindenkié - De Stad is er voor Iedereen' heeft op haar weblog een uitgebreid overzicht gemaakt van alle artikelen en videoreportages over de bezetting van het gemeentehuis op vrijdag 11 november. Opvallend is dat alle demonstranten en daklozen op foto's en filmpjes wel met hun gezicht in beeld komen, maar dat de gezichten van de politieagenten en de medewerkers op het gemeentehuis onherkenbaar zijn gemaakt. Hebben die dan meer recht op privacy?

   
>>>>  TdS

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije