• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Daklozen Boedapest, waar kunnen ze slapen?

dakl-a2kleinVrijdag 29 oktober 2010 - "Zinloos, ongemotiveerd en in strijd met de grondwet". Dat vindt de politieke partij LMP van het wetsvoorstel om mogelijkheid te bieden aan stadsdistricten in Boedapest om het gebruik van de openbare ruimte voor daklozen te beperken, zelfs te verbieden. Voor 30 november 2010 moet er vanuit verschillende ministeries een plan komen hoe het aantal daklozen te verminderen en een nieuw opvangsysteem op te bouwen.

Uit vier verschillende portefeuilles zal daarvoor geld op tafel moeten komen. Vooral het feit dat het ministerie van Justitie een vinger in de pap te brokkelen krijgt, is volgens Gábor Vágo van LMP stuitend omdat het daklozenvraagstuk geen strafrechtelijk probleem is en het niet nodig is dat te criminaliseren. Met dit wetsvoorstel wordt enkel bereikt dat daklozen naar de buitenwijken en randgebieden verdwijnen. LMP gaat een wetsvoorstel indienen waarin komt te staan dat het openbare gebied voor iedereen is.

Tijdens de verkiezingscampagnes voor de gemeenteraden werd in het vijfde district door een aantal politici al met harde woorden gezegd dat daklozen niet meer op straat mogen slapen. Dat zou de uitstraling van de binnenstad schaden en de toeristen weghouden. Waar ze dan wel moeten slapen, daar hadden ze geen antwoord op. Er is amper goede opvang in Boedapest voor daklozen en een goed sociaal huurwoningsysteem bestaat niet, laat staan een huurbeschermingswet.

Daklozen worden vaak over één kam geschoren met de inderdaad vele aanwezige alcoholisten en bedelaars in de stad. Die laatste twee groepen bezorgen wel overlast, zeker in het centrum zoals bij grote metrostations. Volgens Gábor Vágo vragen de daklozen niet om gratis onderdak, want rond de 40 tot 50% van hen heeft een betaalde baan en tegen de 15% krijgt een pensioen of andere vorm van uitkering. Dakloosheid kan ook niet met een 'massahuisvesting' worden opgelost, maar alleen als een sociaal huurprogramma wordt opgebouwd. In de afgelopen jaren lagen er plannen om leegstaande huizen en kantoren in te zetten voor huisvesting van daklozen. De vorige gemeenteraad en burgemeester Demszky hebben daar echter weinig tot niets mee gedaan. Er staan nu meer panden leeg dan ooit en steeds meer daklozen slapen op straat.

>>>>  TdS
dakl-a2538
 Metrostation Ferenciek tere.  TdS

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije