Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Gevangenisstraf voor misbruik daklozen

Dinsdag 8 november 2011 - Als het voorstel in het parlement wordt aangenomen, komt er een wet waardoor mensen die voor eigen gewin daklozen en zwervers gebruiken een gevangenisstraf van één tot twee jaar kunnen krijgen. Het gebeurt regelmatig in Hongarije dat daklozen en zwervers gedwongen klussen uitvoeren voor anderen.

Sommigen zijn min of meer slaaf van een 'baas' die ze in hun macht heeft. Deze baas - vaak zelf dakloos - bepaalt welke klussen ze uit moeten voeren en wat ze in ruil daarvoor krijgen. Zo moeten ze bedelen en het geld afdragen, vuilnisbakken afzoeken naar eten, drinken, flessen met statiegeld of andere spullen en worden ze op verschillende manieren vernederd en gebruikt.

Maté Kocsis, Fidesz burgemeester van het achtste district in Boedapest en nationaal commissaris voor de daklozenproblematiek kwam met dit wetsvoorstel. Hij zegt dit voorstel te hebben ongediend om de uitbuiting van kwetsbare mensen tegen te gaan.

Het is goed dat dit soort van misbruikers gestraft kunnen gaan worden, maar vanuit de oppositie is er ook kritiek op het plan van Maté Kocsis. De oppositie vindt dat  hij zelf schuldig is aan de slechte omstandigheden van daklozen en zwervers in het stadsdistrict waarvan hij burgemeester is  Door de maatregelen die hij neemt wordt het voor hen onmogelijk om op straat te leven. De oppositie verwijt hem ook een landelijk beleid te voeren dat gericht is op de criminalisering van daklozen en zwervers. Zie artikel van 19 oktober 2011: Met zachte dwang of harde hand.

>>>> Lees ook Runa Hellinga: Hongaarse dakloze moet van de straat

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije