• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse revolutie 1956 herdacht

56-brugWoensdag 2 november 2011 - "Ondanks haar nederlaag had de Hongaarse revolutie een blijvende invloed op de geschiedenis van Europa. Momenteel weten we dat die revolutie de eerste ongeneesbare wond sloeg in het communistische systeem wereldwijd", aldus ambassadeur Gyula Sümeghy tijdens de viering van de 55e verjaardag van de Hongaarse Revolutie.

In het sfeervolle kasteel de Wittenburg te Wassenaar werd op 25 oktober deze herdenkingsbijeenkomst door Csilla Tordai georganiseerd. Daar luisterden we geboeid naar de lezing van Sümeghy, gevolgd door een pianorecital en zang van composities van Franz Liszt (1811-1889). In zijn welkomstwoord vernoemde Sümeghy vooral de aanwezigen die destijds naar Nederland vluchtten wegens hun deelname aan de revolutie.

Internationale invloed

56sum-aSümeghy wees op de internationale invloed van de Hongaarse revolutie. "Deze bepaalde niet alleen het individuele lot van de Hongaren, maar ook dat van de Hongaarse natie en zelfs het lot van Europa en de gehele wereld.
Duizenden gewone Hongaren werden tijdens gedurende die weken van de revolutite vrijheidsvechters, helden, martelaren of vluchtelingen. Door de revolutie kregen zij voorgoed een totaal ander leven. De herfst van 1956 bezegelde hun definitieve lot.
Hoewel de revolutie wreed gebroken werd door de troepen van de Sovjets, rehabiliteerde Europa de Hongaren vanuit moreel oogpunt. In de ogen van velen in het Westen veranderden de Hongaren van de laatste bondgenoten van Hitler in een volk dat zijn bloed vergoot omwille van de vrijheid. Voor het lot van deze natie duimden miljoenen in Europa en ver daarbuiten."

Solidariteitscampagne

De ambassadeur noemde ook de invloed van de revolutie op de relatie tussen Nederland en Hongarije. "De Nederlanders, die eeuwenlang voor hun vrijheid en onafhankelijkheid vochten, zagen het belang in van de Hongaarse vrijheidsstrijd. Zij besloten onmiddellijk het land te helpen met een solidariteitscampagne. Deze bracht binnen enkele weken een bedrag op van 20 miljoen gulden."
Maar Nederland deed nog meer. Sümeghy: "Zij verwelkomde Hongaarse vluchtelingen met open armen en een warm hart. Dankzij dit edelmoedig gebaar vestigden 5000 Hongaren zich voorgoed in Nederland. Namens mijn mede-Hongaren spreek ik bij deze gelegenheid mijn dank uit voor alle hulp die de Nederlanders ons in 1956 gaven."

56haan-aNaar aanleiding van de 200e verjaardag van Franz Liszt (1811-"1889) wijdde Sümeghy ook aandacht aan deze Hongaarse componist. "Evenals de Hongaarse vrijheidsstrijders uit 1956 drukte ook Liszt een onuitwisbaar stempel op Europa. Hij veranderde niet de historie als dusdanig, maar leverde een enorme bijdrage aan de wereld van de muziek. Hij was een ware Hongaar en ware Europeaan." Om de helden van 1956 en Frans Liszt te eren volgde na de toespraak een pianorecital door Irina Parfevona met zang van Greetje de Haan.

>>>> Door:  Marianne Visser van Klaarwater

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije