• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Enorme opkomst demonstratie 23 oktober

koki-aMaandag 24 oktober 2011 - Gisteren werd volgens de berichten door tienduizenden Hongaren gedemonstreerd tegen het huidige politieke systeem en de huidige regering. Vanmorgen meldde de organisatoren dat er tegen de honderduizend demonstranten waren. Dat het in Boedapest stampend vol was vanaf de Erszébet híd richting Astoria bewijzen de foto's.

Er werd niet alleen tegen de huidige regering - en tegen Viki Mousse en de Viktokratia gedemonstreerd, ook de oppositiepartijen worden deels verantwoordelijk gehouden voor de stand van zaken nu in Hongarije. Die doen niet genoeg hun best om een alternatief, laat staan een buffer, te vormen tegen de regering Orbán. Onder de sprekers op het podium waren ook geen politici van die partijen aanwezig. In Hódmezővásárhely benadrukte de fractievoorzitter van de Fidesz, János Lázár, tijdens een bijeenkomst dan ook maar al te graag dat de organisatoren van de demonstratie de oppositie niet zien zitten.

Tientallen maatschappelijke en burgerlijke organisaties uit alle gelederen van de samenleving deden mee aan deze demonstratie. De volgende massademonstratie is voor 15 maart 2012 aangekondigd, die dag wordt ook de zogenaamde 'Alternatieve President' bekend gemaakt waarvoor verkiezingen op facebook gehouden gaan worden. Hoewel een aantal van de organisatoren het bij burgerprotesten wil houden en vooral geen politieke partij willen vormen is er gisteren toch bekend gemaakt dat er een nieuwe partij opgericht gaat worden, de 4K, oftewel de Negyedik Köztársaság mozgalom (de Vierde Republiek beweging). Volgend jaar maart vindt het oprichtingscongres plaats en zal het partijprogramma worden gepresenteerd.

De normaal gesproken jaarlijks op 23 oktober iets verderop gehouden bijeenkomst van de Fidesz werd dit jaar niet gehouden. Premier Viktor Orbán kon niet aanwezig zijn in verband met werkzaamheden in Brussel. In de Hongaarse media werd druk gespeculeerd of zijn afwezigheid reden zou moeten zijn om die bijeenkomst af te gelasten of dat de Fidesz de confrontatie met de tegendemonstranten wilde vermijden. Vijf jaar geleden op 23 oktober waren er grote demonstraties, uitlopend op zware rellen, tegen de toenmalige regering van Ferenc Gyurcsány.

>>>> Foto's: HVG
>>>> Foto's: Figyelő Net

>>>> Meer over de afgelaste Fidesz bijeenkomst: Demonstratieperikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije