• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Nationale feestdag, nationale demonstratiedag

orbpochetVrijdag 16 maart 2012 - Op de nationale feestdag 15 maart worden overal in het Hongrije manifestaties en bijeenkomsten gehouden om de revolutie van 1848/49 te herdenken. In de laatste jaren wordt op die dag ook steeds vaker gedemonstreerd tegen of voor iets, afhankelijk van de tijdgeest. In Boedapest was het gisteren volle bak. Niet alleen met feestende Hongaren op de officiёle evenementen, maar vooral door de duizenden deelnemers aan de verschillende demonstraties.

demoPltekstBoven op de Burcht van Boeda was er de hele dag feest, maar daar waren ook Polen heen gekomen om hun solidariteit met Hongarije en hun weerstand tegen de EU te tonen. Voor het parlementsgebouw vond in de ochtend de regeringsplechtigheid plaats, in de middag bij de Erszébet híd was er de demonstratie van Egymillióan, bij het Deák tér kwamen de rechts-extremen samen, aan de Donau op het Széchenyi tér begon de pro-regering demonstratie en her en der waren er nog andere bijeenkomsten. Hoe verdeeld een volk kan zijn, wordt op hun gezamenlijke nationale feestdag in Boedapest duidelijk zichtbaar.

ferenciekdemoMaar een tweedeling is er niet alleen tussen rechts en links. Vooral binnen links is er geen echte samenwerking. Hoe graag ook velen wilden dat de demonstratie van zaterdag 10 maart zou worden samengevoegd met die van 15 maart bij de Erszébet híd, de twee organisaties wilden daar niet aan denken. Binnen de organisatie Magyar Szolidáritás Mozgalom die de demonstratie op 10 maart organiseerde is geen overeenstemming over de richting of met welke andere kleinere organisaties samengewerkt kan worden. Szolidáritás begint op een ouderwetse hierarchisch opgebouwde vakbond te lijken. Hun demonstratie werd vooral bezocht door ouderen en arbeiders en ofschoon er met veel retoriek harde woorden werden gesproken over de huidige regering en de nieuwe grondwet, het gaat ze vooral om werk, zekerheid en armoedebestrijding en minder om een maatschappelijke beweging. Egymillóán, groot geworden door facebook, trekt juist burgers uit alle lagen van de bevolking waaronder natuurlijk veel jongeren en de intelectuele en culturele elite van de hoofdstad. De organisatie, medewerkers en aanhangers zijn in staat om met veel humor steeds weer nieuwe acties te ontwikkelen, via facebook communiceren ze met elkaar. Bij hun gaat het veel meer over persvrijheid, onderwijs, gelijke kansen, daklozenproblematiek en mensenrechten.

deurmatjes'Samen voor een nieuwe republiek', dat was de slogan van de demonstratie van Szolidáritás. Maar dat 'samen' wil maar niet echt lukken. Niet binnen de eigen organisatie en niet met andere organisaties laat staan dat rechts en links samen gaan demonstreren. Toch is de toekomst ook hoopvol, Hongaren van zowel links, rechts en het midden komen nu massaal de straat op, voelen zich meer dan ooit betrokken bij de politiek en al zullen ze op korte termijn niet gelijk oplopen, ze kwamen in de straten en op pleinen nu letterlijk dicht bij elkaar in de buurt. Op straat waren er ook fijne deurmatjes te koop. Aan wie of wat je maar wilt kun je de voeten afvegen, zowel aan Gyurcsány, Orbán of de EU.

De spreeksessies op het podium bij de manifestatie van Egymillióan werden afgesloten met de woorden: 'Wees niet bang voor de toekomst en voor elkaar, maar ga met elkaar in debat. Ga naar huis in vrede en ga niet in op mogelijke provocaties van deelnemers aan andere demonstraties'. Met dat laatste werd gedoeld op de vlakbij aanwezige rechts-extreme jongeren die de stad wilden ontregelen. Maar door de grote inzet van politie en ME bleef deze demonstratiedag toch een echte feestdag.

>>>>  Tom de Smet
>>>>  Foto's: Julius Palacinka

 

baratPlHu

...
>>>> Hier ook een beschrijving van de dag op: Hungary and further
Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije